Avskaffa reseavdraget

Reseavdraget är det som folk oftast fuskar och gör fel med i deklarationen. Många människor drar av för resor till arbetet trots att de inte har rätt till det. En del gör det medvetet men de flesta kan inte reglerverket och drar av för att de tror att de har rätt till reseavdrag.

Skatteverket kan i praktiken inte kontrollera alla människor som gör reseavdrag och de flesta som gör reseavdrag får därför sin deklaration godkänd. Även om de inte har rätt till reseavdrag. Som jag ser det är det enda rimliga sättet att komma tillrätta med detta problem helt enkelt att ta bort reseavdraget.

Huvuddelen av reseavdraget går till att subventionera rika män som pendlar med stor bilar i Stockholm och Göteborg. Det finns ingens om helst anledning att ge dessa välbärgade män lägre skatt eller att subventionera bilresor. Det rimliga är därför att ta bort reseavdraget helt.

Myndigheterna håller nu på att se över reseavdraget för att komma tillrätta med det skattebortfall som felaktiga reseavdrag innebär. Det är bortkastade pengar. De är nämligen bara att ta bort reseavdraget rakt av. Att fortsätta subventionera rika mäns bilresor i storstäderna är faktiskt inte vettigt.

Advertisements