EU-valet – ett misslyckande för Vänsterpartiet

Vänsterpartiet borde kunna går fram i ett val där miljöfrågorna stått i centrum. Speciellt i en situation där stödet för Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ kraftigt minskat. Men vänsterpartiet misslyckas kapitalt. De ökar antalet röster marginellt och behåller sitt enda mandat.

Att vänsterpartiet inte lyckas beror på partiet självt. De lyckas inte presentera en sammanhängande politik på ett vettigt sätt, de klarar inte att kombinera en ekonomiskt social politik för arbetare med en grön politik. De har en ledning som länge motverkat alla möjligheter att få stöd från andra vänstergrupper genom att de vägrat öppna upp sitt parti och göra det till ett brett inkluderande vänsterparti. Ledningen är dessutom svag och framstår inte som handlingskraftig.

Men på vissa håll har det gått mycket bättre för Vänsterpartiet som har sitt största stöd i Västerbotten, Norrbotten, Stockholm och Göteborg. Även miljöpartiet har stark stöd i Göteborg och Stockholm. Överhuvudtaget är miljöpartiet framförallt ett storstadsparti med starkt stöd även i storstädernas medelklassförortskommuner och områden. Vänsterpartiet är inte ett lika utpräglat storstadsparti.

Vänsterpartiet är dock inte ensamma om sina problem i Europa. Inte heller danska Enhedslisten eller franska La France Insoumise gjorde ett bra val trots att de är breda vänsterpartier. I deras fall har de stark konkurrens från borgerliga miljöpartier, något som vid förra EU-valet inte fanns i Danmark. I Danmark är det också första gången Enhedslisten ställt upp. tidigare har det varit Folkebevægelsen mod EU som så att säga haft deras position i just Eu-valet. La France Insoumise valde en totalt felaktig taktik genom att släta ut sitt vänsterbudskap och välja en ganska intetsägande huvudkandidat med humanistisk profil istället för en socialistisk profil.

Inte heller spanska Podemos lyckades öka stödet mer än marginellt. De fick ett mandat mer än i förra EU-valet vilket måste betraktas som ett misslyckande. Portugisiska Bloco Esquerda tappar ett mandat och får två. Så inte heller de gör ett bra val. Både Bloco och Podemos är breda vänsterpartier. Syriza i Grekland som i regeringsställning inte fört en radikal politik misslyckades också. De blir bara näst största grekiska parti i EU-parlamentet.

Jag tror problemen för de europeiska vänsterpartierna till stor del beror på svårigheten att kombinera en grön politik med en socialistisk arbetarvänlig politik. Mycket arbete kvarstår för att kunna utveckla en fungerande och vinnande sådan linje i Sverige och på Europa-nivå. Att få stöd för en politik som tydligt är EU-kritisk men samtidigt vill förändra EU i demokratisk riktning är också en svår balansakt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!