EU-valet i Göteborg – vänsterpartiet

I EU-valet är det otvetydigt så att Vänsterpartiet misslyckats. I Göteborg har dock Vänsterpartiet i stort sett dubbelt så starkt stöd som i riket i helhet. Men stödet för Vänsterpartiet i Göteborg är lokaliserad till väldigt specifika delar av staden. Det finns ett tydligt rött bälte vänsterbälte som går som en månskära genom Göteborg från Högsbohöjd över Kungsladugård, Majorna, Stigberget, Olivedal och Haga till Landala och Guldheden. I Majorna och Kungsladugård finns vänsterpartiets sju bästa valdistrikt i Göteborg.

En stor del av Vänsterpartiets starka områden är bebyggda med landshövdingehus. Det går faktiskt att säga att i områden med landshövdingehus röstar människor på Vänsterpartiet. Nästan i samtliga de områden där landshövdingehus dominerar bebyggelsen är Vänsterpartiet det största partiet. Det gäller i Gamlestaden, Kvillestaden, Långängen (Brämaregården), hela Hängmattan i Majorna liksom Kungsladugård och i delar av Lunden. Socialt är det områden med arbetarklass lägre medelklass och medelklass.

Dessutom är partiet störst i många angränsande områden med barnrikehus eller miljonprogramshus som exempelvis Rambergsstaden, Sandarna (Sanna), Svalebo, Högsbohöjd, Nylöse och Nordostpassagen. Andra områden där Vänsterpartiet är största partiet inkluderar kollektivhusens och lajvarnas norra Bergsjön samt en del områden i Södra Biskopsgården och Landala. Detta är arbetarklassområden med undantag av Nordostpassagen i Olivedal och Landala som är mer socialt blandat. Även norra Bergsjön kan betraktas som mer socialt blandat med medelklass på grund av kollektivhus och den stora koncentrationen av personer som är lajvare.

De landshövdingehusdominerade områden där Vänsterpartiet inte är starkaste parti finns  i Lindholmen, Lunden, Stigberget (övre Masthugget), Haga, Kålltorp, Bagaregården och Olskroken (Redbergslid). Där är istället Miljöpartiet största parti.

Valdistrikt där vänsterpartiet fick över 30% av rösterna

 • Marieberg, Majorna, 35,8 %
 • Karl Johans torg, Majorna, 35,5 %
 • Silverkällan, Majorna, 34,5 %
 • Gröna vallen, Majorna, 34,5 %
 • Klareborgsgatan, Majorna, 34,4 %
 • Kungsladugård västra, 34,0 %
 • Djurgårdsgatan, Majorna, 33,7 %
 • Väderlekstorget, Biskopsgården, 33,2 %
 • Treröset, Biskopsgården, 32,7 %
 • Söderlingska ängen, Majorna, 32,3%
 • Mariaplan, Majorna/Kungsladugård, 31,9 %
 • Kungsladugård östra, 31,5 %
 • Norra Bergsjön, 30,1 %
 • Gathenhielmska, Majorna, 30,1%
Advertisements