Sverigedemokraterna gick fram mindre än väntat

Sverigedemokraterna ökade antalet röster i detta EU-val rejält i jämförelse med förra EU-valet. Det var väntat, men ökningen var inte lika stor som förväntat med anledning av opinionsundersökningarna. Stödet är också ojämnt fördelat i Sverige. Stödet för SD är betydligt högre i Skåne, Blekinge, Dalsland, Dalarna, Gävleborgs län och sydöstra Småland samt betydligt lägre i Västerbotten, Göteborg och Stockholm.

Moderaterna som också ökade antalet röster behöll positionen som nästa största svenska parti i EU-parlamentet. Socialdemokraterna förblev störst då minskningen i antalet röster i slutändan blev liten. Kristdemokraterna ökade och fick stöd för din djupt konservativa politik som inte ligger långt ifrån Sverigedemokraternas politik.

På Europanivå har gröna partier och extremhögerpartier gått framåt. Lite olika utveckling i olika länder. Ur min synpunkt är det inte an bra utveckling. De gröna partierna är ingen som helst garanti mot en nyliberal reaktionär politik och de har ingen fungerade miljöpolitik. Gröna röster är inga radikala röster då gröna partier ofta står för nyliberala lösningar när det gäller skola, vård och omsorg samt arbetarfientliga lösningar på miljöproblem.

Att extremhögerpartier som inte kan komma överens med varandra gått fram kommer sannolikt betyda att EU-parlamentet sällan kommer att lyckas besluta nåt. Det innebär en minskning av demokratin i EU, mer makt och de icke folkvalda EU-kommissionärerna och de olika ministermötena. Ett parlament med mycket begränsad makt blir ett parlament med ännu mindre makt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!