Bomben i Linköping

I fredags morse skakades Linköping av en mycket kraftig explosion. En sprängladdning detonerade i ett cykelskjul vid ett hus i korsningen Hamngatan/Ådalagatan. Husets fasad med balkonger och fönsterrutor mot platsen där explosionen ägde rum har förstörts. Ytterligare en mycket stor mängd lägenheter har skadats i omkringliggande hus. Totalt ska 250 lägenheter, varav 37 i huset där sprängladdningen exploderade, ha fått skador. Ett 20-tal personer skadades lindrigt, men ingen allvarligt.

Media uppger att en 29-åring med koppling till organiserad brottslighet bor i eller har en annan koppling till huset. Eventuellt rör det sig om Amin Nouri Zad, en många gånger straffad person som bor i det aktuella huset. Han ska idag vara en ledande person i det kriminella nätverket No Surrender MC som enligt uppgift bildats av tidigare medlemmar i Black Cobra. I samma hus bor dock ytterligare ett par straffade personer men de är inte 29 år gamla.

Två ledande medlemmar i nätverket, den idag 38-årige Mansour Balevasi och en annan ett år yngre man dömdes i augusti 2018 till fängelse för att ha försökt tvinga en man att betala 100 000 kronor till dem. Norrköpings tingsrätt bedömde utpressningsförsöket som grovt eftersom de båda gärningsmännen anspelade på sin koppling till No Surrender MC. 29-åringen ska under deras vistelse i fängelset ha fått en viktigare roll i No Surrender.

Den 29-årige mannen är tidigare dömd för ringa dopningsbrott, misshandel, olaga hot och hot mot tjänsteman och har tidigare rört sig i kretsarna kring gänget Black Cobra i Linköping. I en polisutredning framgår också att 29-åringen tagit emot pengar från 38-åringen. Han har också kopplingar i sociala medier till 37-åringen.

Mansour Balevasi är för sin del också tidigare dömd och åtalad för en mängd olika brott, däribland olaga hot och narkotikabrott.

Enligt uppgifter i vissa media har dådet kopplingar till Bandidos MC som då ska vara de skyldiga till bombdådet, men det verkar osannolikt. Men de ska enligt vissa uppgifter ligga i konflikt med No Surrender MC. Enligt andra rykten som sprids i sociala medier ska en person ur släkten Kastrati för tillfället vara bosatt i byggnaden. Släkten Kastrati är inblandade i en gängkonflikt i Göteborg och vissa familjemedlemmar har utsatts för en lång rad mordförsök. Det verkar också vara ett rykte med låg trovärdighet.

Advertisements