Åtal för grova ekobrott i samband med konkurs i bilfirma

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Stockholm har idag väckt åtal mot fyra familjemedlemmar för grova ekobrott i samband med att deras bolag inom bilhandlarbranschen gick i konkurs. Bolaget är så vitt det går att förstå Söderport Car Investment AB (tidigare Michell & Company Söderport AB) som gick i konkurs i maj 2017. Brottsmisstankarna gäller grovt försvårande av skattekontroll, grov oredlighet mot borgenärer, otillbörligt gynnande av borgenärer och grovt penningtvättsbrott. På nätet finns också en lång rad inlägg på debattsajter som kritiserar företaget för att fuska med körda mil och som ett dåligt företag att göra affärer med eller köpa bil av.

En av de misstänkta, fadern i familjen som heter Saeed Kadom, har varit formell styrelseledamot i bolaget men enligt EBM har hans två söner Aisar Michell Kadom och Haidar Henrik Kadom varit de faktiska företrädarna för bolaget. Mamman till de två sönerna åtalas för grovt penningtvättsbrott. Brotten har enligt åtalet begåtts under åren 2016 – 2017.

Vid konkursen hade bolaget har låtit bli att bokföra under nästan ett halvår innan konkursen. Veckan innan konkursen har det dessutom skett ett antal transaktioner där nästan 1,2 miljoner kronor och bilar har förts bort olagligt av bolaget. Några fordringsägare har gynnats på bekostnad av hela kollektivet av fordringsägare. Misstankarna mot mamman består i att hon dels har tagit emot och slussat vidare pengar för en såld Ferrari, dels som bulvan registrerat sig som ägare för en annan Ferrari som använts av bolaget.

– Det är inte ovanligt att bolag används som brottsverktyg kort innan de begärs i konkurs. Det kan till exempel handla om att använda bolaget till att begå kreditbedrägerier och sedan tömma bolaget på pengar, eller som i det här fallet, att gynna vissa närstående fordringsägare framför andra. De här brottsrubriceringarna är relativt ovanliga vilket beror på att lagstiftningen är svår att tillämpa och brotten svåra att bevisa, säger Anders Gustafsson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Vid konkursen hade bolaget skulder på nästan 15 miljoner kronor. Åklagaren har också yrkat att beslag som motsvarar nästan 3 miljoner kronor ska lämnas ut till konkursboet.

Utöver Ekobrottsmyndigheten har även Botkyrkapolisen samt Skattebrottsenheten deltagit i utredningen. Samverkan har även skett med Kronofogdemyndigheten bland annat.

Efter konkursen har bröderna Kadom varit aktiva i andra företag som också sysslar med bilförsäljning. Aisar Michell Kadom har för sin del företaget KDM Investment AB. Enligt uppgift har Haidar Henrik Kadom bytt namn till Ralph Henrik Statsgård. Han är engagerad i bilhandelsbolagen Carl Hauzer AB och Welthauz Bil AB liksom i partnern Rana Alsadis frisersalong Glam by Rana AB. Alla nämnda bolag inklusive Söderport Car Investment AB har haft och har samma postadress, en boxadress.

Advertisements