Fel i ETC om gängbrottslighet och skjutningar men också rätt

Journalisten Christopher Holmbäck får det mesta fel när han skriver om gängrelaterade mord, gängvåld, dödligt våld och kriminella gäng i ETC. Polisen han intervjuar, Fredrik Gårdare, har i gengäld rätt i det mesta.

Sverige har inte mer skjutvapenvåld, gängvåld eller mord än likartade länder i Europa. Holmbäck har totalt fel. Mordfrekvensen är ungefär 1 (dvs 1 fall av dödligt våld per 100 000 invånare) i de flesta västeuropeiska länder. I Sverige har det varit så i 270 år. I Finland har det blivit så de allra sista åren. Innan dess låg Finland på en mordfrekvens mellan 2 och 4.

I Sverige har en minoritet av morden koppling till gängkriminalitet. I Nederländerna har nästan alla mord koppling till gängkriminalitet. Så har det varit länge i Nederländerna.

Våldet i Sverige har inte ökat till rekordnivåer. Nivån har varit densamma de sista tre åren, är ungefär lika hög som på 1970-talet men lägre än på 1990-talet. Holmbäck saknar kunskap om det ämne han skrivit en artikel om.

Den intervjuade polisen Fredrik Gårdare har däremot helt rätt när han säger att hård tag inte hjälper. Det bevisas också av att det polisdistrikt som faktiskt fått ner antalet skjutningar och gängrelaterade mor är Göteborg som framförallt satsat på trygghetsskapande och förebyggande åtgärder. Mjuka metoder. Antalet skjutningar och skjutvapenmord i Göteborg har inte varit så lågt som det är i år de senaste 20 åren.

Nedmonteringen av skolan och socialvården har dock gjort det svårare att arbeta med mjuka metoder. Privata skolor, segregation och en socialtjänst om bara ser till pengar och inte till människor medverkar till att det blivit svårare att bekämpa kriminella gäng och rekryteringen till dem.

Hela det kvasisociologiska snacket om att de unga som dör i skjutningarna inte ses som ett problem är trams. Det är inte sant. Holmbäck vet återigen inte vad han pratar om. Att han tar stöd för sin åsikt från Fryshuset, en organisation som underblåser och bevarar brottsliga strukturer genom sina trygghetsvärdar (Lugna gatan) är bevis nog för det. I Göteborg vägrar alla typer av myndigheter att samarbeta med Lugna gatan.

Det har dessutom alltid varit så att de som mördas är fattiga, arbetare och människor i utanförskap. Det är inget nytt. De mördas av andra som befinner sig i samma situation, klass och ekonomiska omständigheter.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!