Mängder med flyttfjärilar

Många har sett naturprogrammen som handlar om monarkfjärilens flytt från Kanada och delar av USA till Kalifornien och Mexico och tillbaka. Det handlar om enorma mängder fjärilar. Monarkfjäril finns också i Europa mens syns ytterst sällan så långt norrut som Sverige. En flyttfjäril som syns varje år i små eller stora mängder är amiralfjärilen som flyttar mellan Nordeuropa inkl. Sverige där den fortplantar sig och Medelhavet där de övervintrar som fullbildade fjärilar. Amiralfjäril har blivit mycket vanligare i Sverige de senaste 30 åren.

Just i år är det dock en annan flyttfjäril som tycks förekomma i 100 000-tals eller miljoner, tistelfjäril. Också den flyttar mellan Nordeuropa och Medelhavsområdet. Om de verkligen återvandrar söderut från Sverige är oklart. Normalt kommer de senare än i år och är födda i Sydeuropa av invandrade fjärilar från Nordafrika där de övervintrar. Troligen har de i år flyttat direkt från Nordafrika eller Mellanöstern och de är mycket blekare än bilden nedan som är hämtad från Wikipedia. Mängden tistelfjärilar varierar mycket kraftigt år från år och ibland kommer inga alls. Så många somd et finns i år har aldrig tidigare förekommit i Sverige. Utseendemässigt påminner tistelfjärilen lite grann om nässelfjäril och de flesta tror nog att det är nässelfjärilar de ser.

Tistelfjäril

Tistelfjäril. BIld: Andreas Eichler. Licens: CC BY-SA 4.0

Nässelfjärilar brukar dock oftast ses i större mängder tidigare på våren än tistelfjärilar.De övervintrar som fullt utvecklade fjärilar i Sverige i likhet med exempelvis citronfjäril, påfågelöga, sorgmantel och en del kartfjärilar.

 

Advertisements