Dödligt våld mot kvinnor ökar inte – Sveland har fel

Maria Sveland har skrivit en artikel i ETC om kulturmän, kvinnohat, antifeminism etc under rubriken initierat. Det är en i stor sett intressant artikel även om den lägger ett stort fokus på en marginaliserad grupp av män, de som hatar kvinnor. De männen är faktiskt inte representativa och de flesta män anser nog att de männen inte är nåt annat än idioter. De är marginaliserade och utan egentligt inflytande på något.

Inte heller kulturmän som Horace Engdahl eller Fredrik Virtanen är representativa. De har mer makt än de flesta män och de tillhör en elit i samhället. En elit som de flesta män har mycket lite gemensamt med. Deras aktioner, uttalanden och sådant kan dock ha stor effekt på många andra män. Därför är det viktigt att kritisera dem så som Sveland gör.

I artikeln framför Sveland också uppfattningen att det dödliga våldet mot kvinnor ökat. Det är är allt annat än initierat för det är faktiskt inte sant. Så här står det i Brå:s redovisning av det dödliga våldet som publicerades nyligen:

Sedan mitten på 00-talet har dödligt våld i nära relationer uppvisat en minskande trend. Det gäller främst det våld som begås av män mot kvinnor (Caman m.fl. 2017). Som en av möjliga förklaringar har angetts ökad jämställdhet, som gör det lättare för kvinnor att lämna våldsamma relationer.

Naturligtvis kan det finnas ökningar såväl som kraftiga minskningar om två enskilda år jämförs men det betyder inte att de dödliga våldet faktiskt ökar över tid.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!