Är den ökade gängbrottsligheten direkt kopplad till de ökade klyftorna i samhället?

En av myrdalskultens bloggare som normalt ägnar sig åt märkliga konspirationsteorier kring utrikespolitik, Knut Lindelöf, har försökt sig på en analys av gängbrottsligheten och gängbrottslighetens orsaker. Det går inget vidare. För att kunna gör det behövs ganska omfattande kunskaper om området. Han utgår från en etablerad sanning, att brottsligheten är direkt relaterad till samhällsklyftor, fattigdom och ökade klyftor. Det finns en mängd forskning som historiskt kan visa på sådana sammanhang så det är inget konstigt i sig. Problemet är att det inte stämmer längre.

De ekonomiska klyftorna i västvärlden har ökat sen 1990-talet, arbetslösheten ökade kraftigt innan dess. Men samtidigt har det varit en stadig minskning av brottsligheten i hela västvärlden. Ökade klyftor har alltså inte inneburit en ökad brottslighet. Men det tror Knut Lindelöf. I sin okunskap hamnar han därför alldeles fel. Såväl i Sverige som i hela västvärlden har brottsligheten minskat.

Det dödliga våldet har i Sverige var mycket låg i flera hundra år med en mordfrekvens (antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare) på ungefär 1. De senaste 30 åren har utvecklingen i övriga västländer med undantag av USA (även där har dock brottsligheten minskat) inneburit att de också hamnat på denna nivå. I Finland har det inneburit en minskning av det dödliga våldet med 75%, i många andra länder en halvering. Den huvudsakliga anledningen till brottslighetens minskning är en åldrande befolkning. Sverige har en av de yngsta befolkningarna i Europa och därför har brottsligheten inte minskat lika mycket här som i andra länder. En annan anledning till det är också att Sverige redan från start hade en lägre brottslighet än de flesta andra länder.

Sambandet mellan ökade klyftor och ökad brottslighet verkar alltså inte finnas längre. För klyftorna har ökat och brottsligheten minskat. Lindelöfs grundantagande är fel och därför hamnar han också fel.

Sen utgår Lindelöf dessutom från en felaktig rapport. En trapport som på många sätt hittar på. Rapporten det handlar om är en rapport om organiserad brottslighet från IFF. Den för fram en lång rad överdrifter och osanningar om mc-gäng och de som skrivit rapporten har hittat på många av siffrorna om hur många gängkriminella det finns. Rapporten är i stora drag dumheter. I verkligheten ingår det omkring 3 000 personer i den organiserade brottsligheten i Sverige. Det är sannolikt fler än på 1970-talet men redan då fanns det en organiserad brottslighet i Sverige med lånehajar, indrivning, spritsmuggling och sprittillverkning, bankrån och narkotikahandel. Det fanns sådan kriminella figurer som Leif Stenberg (mr X), Folke Hannell, Roland Bjuhr och Seth Roland Arnér. Personer som idag skulle kallas ledare för kriminella nätverk och gäng.

Lindelöfs okunskap om frågan gör att han hamnar rejält fel. Han litar på en rapport som i huvudsak är felaktig och han utgår från en teori som bevisligen inte stämmer.

Vad som är sant är att brottsligheten förändrats. Istället för bankrån och värdetransportrån har vi idag bedrägerier, knivmord där full man mördar full man är fortfarande det vanliga mordet, men andelen skjutvapenmord har ökat. Minskat bruk av alkohol är sannolikt den viktigaste anledning till att morden med kniv minskat. Ökat antal gängkriminella och ökad tillgång på vapen är anledningen till att skjutvapenmorden ökat. Privatiseringar, och avregleringar har gjort bedrägerier enklare. Samtidigt har myntens och sedlarnas försvinnande gjort värdetransportrån och bankrån meningslösa. Vapen har blivit lättillgängligare på grund av Jugoslavien och östeuropas sönderfall.

Fria kapitalrörelser, fritt flödande varor (och tjänster) och fria strömmar av människor (arbetskraft) som Lindelöf menar är huvudanledningen till brottsligheten har säkert betydelse men det var inte direkt omöjligt för kapitalister, fifflare och skattesmitare att flytta pengar till andra länder på 1970-talet. Det var i själva verket i stort sett lika vanligt då som idag. Och det är dessutom inte så fritt som Lindelöf gör gällande. Arbetskraft kan inte röra sig helt fritt, betalningsströmmar mellan olika länder övervakas och kontrolleras. Att sälja tjänster till andra länder är skitbökigt, framförallt om det sker inom EU.

Bedrägerier i stor skala (byggfusk, vårdföretag, korruption, internetbedrägerier, fakturabluffar) kräver en mer omfattande organisering än bankrån och genom att myndigheterna har blivit hårdare när det gäller narkotikabrott krävs det också bättre och mer organisering där. Att eget bruk kriminaliserades är en av de viktigaste anledningarna till gängbrottslighetens tillväxt och den ökad våldsamheten i dessa miljöer.

Gängbrottslighetens ökning är utan tvekan kopplad till förändringar i samhället. Men inte på det sätt Lindelöf tror. Och helt klart inte kopplad till ökade klyftor. Utan det som har betydelse är inhemska privatiseringar och avregleringar, utvecklingen bort från kontanter och onödigt hård polisiär repression och felaktig lagstiftning när det gäller narkotikabrott (eget bruk och innehav för eget bruk borde inte vara brottsligt).

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!