Handlare utsätts sällan för hot och brott

Under den senaste månaden har få handlare utsatts för hot. Hela 80% av all handlar uppger i en undersökning som gjorts av Svensk Handel att de inte utsatts för hotfullt beteende från kunder den senaste månaden. 98 % har inte utsatts för nåt inbrott den senaste månaden och 83% har inte utsatts för nåt bedrägeri eller bedrägeriförsök. 66% har inte drabbats av snatteri den senaste veckan. Snatteri, dvs butiksstölder, är alltså det vanligaste brottet som drabbar butiker men det drabbar ändå förhållandevis få.

Det är uppenbart att handlar inte är en utsatt grupp när det gäller brott. En överväldigande del av dem har inte drabbats av någon form av brott under senare tid. Men ändå gnäller de och deras organisation:

Butiksstölder är det vanligaste brottet som drabbar handeln och var tredje butik är utsatt för en stöld den senaste veckan. Två av tre polisanmäler inte brottet. ”Har jobbat i butik i 11 år. Så många gånger jag har ringt polisen och fått till svar att det inte finns en bil att skicka. Jag har gett upp”, skriver en handlare i undersökningen.

– Rättsväsendet bagatelliserar butiksstölderna. Det gör att det i princip är riskfritt att stjäla från en svensk butik idag. Butiksstölderna är avkriminaliserade, säger Per Geijer.

En åtgärd mot snatteri som skulle fungera är mer gammaldags butiker. De varor som finns i affären är då bara utställningsvaror och för att få den vara en vill köpa får ett biträde kontaktas. Så fungerar det i skobutiker, vitvarubutiker, elektronikbutiker med mera och så kan det utan problem fungera i många andra butiker som exempelvis klädvarubutiker. I livsmedelsbutiker, bokhandlar och liknande butiker med många småvaror är det svårare, men det går. Jämför exempelvis Kjell & Co med Clas Ohlson. Att snatta är lätt på Clas Ohlson men omöjligt på Kjell & Co.

Istället för att gnälla på rättsväsendet borde kanske Svensk Handel fundera på vad de och deras medlemmar själv kan göra för att minska antalet stölder och snatterier för det tycks vara det enda problem butiker faktiskt har.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!