Ordningsvakter är knappast garanter för trygghet

Aleksandra Boscanin som är ledarskribent på GP anser att ordningsvakter på gatorna skulle öka tryggheten. Det är faktiskt ett märkligt antagande. Många ordningsvakter är personer som inte bedömts som lämpliga för polisyrket men Boscanin tycker ändå att de kan utföra vad som egentligen är polisarbete. Många ordningsvakter begår också brott och övergrepp. Numera anställs många ordningsvakter dessutom direkt utan att ha arbetat som väktare innan vilket gör att allt färre har någon erfarenhet att tala om

Det är dock inte alltid ordningsvakter döms eller blir fråntagna sitt förordnande på grund av övergrepp. Enligt tidningen Metro utreddes 245 ordningsvakter under 2018 för olika typer av tjänstefel, av dem förlorade 20 av dem sitt förordnande. ordningsvakter skyddas ofta på samma sätt som poliser under rättsprocesser. Kollegor ljuger och farligheten i många situationer överdrivs för att motivera våld utan anledning:

– Det är väldigt lätt att bli avstängd i väntan på utredning som ordningsvakt. Vilken polis som helst kan till exempel stänga av en ordningsvakt om hen misstänker att ordningsvakten har gjort fel, och då står man hos vissa arbetsgivare utan lön helt plötsligt. Om då vakt A backar upp vakt B för något litet fel så backar vakt B upp vakt A nästa gång. Då finns det en ganska stor risk att det här eskalerar och det skapas en kåranda att man backar upp varandra oavsett vad som händer. Då finns det en risk att det eskalerar så att grövre tjänstefel mörkas, säger Kolbjörn Guwallius.

Det är för mig uppenbart att Boscanin har bristande omdöme även om hon faktiskt inser att ordningsvakter inte kan ersätta poliser. Hennes resonemang är därför också osammanhändande efter som hon vill att ordningsvakter faktiskt ska göra vad som är polisarbete.

Det är i verkligheten ytterst tveksamt om ordningsvakter faktiskt skulle bidra till ökad trygghet. Jag känner mig mer otrygg i närheten av ordningsvakter och jag är ändå en äldre vit man och risken att de skulle ge sig på mig är i stort sett obefintlig. Men ändå känner jag mig otrygg när ordningsvakter leker poliser och patrullerar på exempelvis centralen i Göteborg.  Det är naturligtvis orimligt att generalisera utifrån min personliga upplevelse av ordningsvakter men jag vet att många fler än jag känner samma sak. Och rapporter och berättelser om övergrepp från ordningsvakter är vanliga.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!