Är autism kopplat till kraftigt ökad risk för självmord?

Risken för självmordsförsök och självmord är mycket högre bland individer med autismspektrumdiagnos än hos befolkningen i övrigt menar en grupp forskare på Karolinska institutet. Särskilt hög risk för självmordsbeteenden har kvinnor som förutom autism även har adhd. Det visar en populationsbaserad studie från Karolinska Institutet som publicerats i tidskriften Psychological Medicine. Problemet är att studien har ett stort grundfel (i alla fall så som den presenteras, jag har inte möjlighet att läsa själva studien). De flesta med autismspektrumpersonligheter är inte diagnostiserade och de som har diagnos är sannolikt inte representativa för gruppen som helhet.

Att leva med autism innebär ofta många svårigheter i vardagen, till exempel i samspel med andra, i studier och arbetsliv, samt när det gäller färdigheter som behövs för att ta hand om sig själv och sitt hem. Det är välkänt att många individer med autism har psykisk ohälsa.

Forskarna bakom den aktuella studien har analyserat data för alla individer med autismspektrumdiagnos (ASD) i det svenska nationella patientregistret och jämfört med data för individer från den generella populationen i Sverige. Studien omfattade omkring 55 000 personer med autism och cirka 270 000 kontrollpersoner från befolkningen som matchades utifrån födelseår, kön och boendelän. Detta innebär dock ett stort problem med studien.

De flesta som har autismspektrumpersonligheter har ingen formell diagnos och förekommer inte i registren. Det är troligt att de som förekommer i större utsträckning, dvs har diagnos, har större psykiska problem än andra med autism. Studien överskattar därmed kraftigt risken för självmord hos personer med autismspektrumpersonligheter. Det den mäter är därmed troligen självmordsrisk för personer med psykiska problem som också har autismdiagnos. Personer med psykiska problem har högre självmordsrisk. Det är välkänt sen länge.

– Våra analyser visade att risken för både självmordsförsök och självmord var mycket högre bland individer med autism. Resultaten ger viktig information om riskfaktorer och vägledning för kliniska verksamheter, säger studiens sisteförfattare Henrik Larsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Forskarna analyserade även olika grupper med autism separat, såsom individer med respektive utan intellektuell funktionsnedsättning eller adhd (uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet och impulsivitet), samt genomförde könsspecifika analyser.

Resultaten visade att personer med autismdiagnos men utan intellektuell funktionsnedsättning hade högst risk för självmordsbeteenden, särskilt om de samtidigt hade adhd. Personer som begriper att de är isolerade, ensamma och utanför har alltså högre självmordsrisk. Inet särskilt förvånande. Kvinnor hade generellt högst risk, och i gruppen med både autism och adhd hade var femte kvinna någon gång under sin livstid gjort ett självmordsförsök. Det är inte heller förvånande. Kvinnor förväntas vara på ett sätt, omhändertagande och nära till känslor etc som inte är kompatibelt med att ha autism.

– Det innebär tio gånger högre risk för självmordsförsök jämfört med kvinnor i den övriga befolkningen. Dessutom var risken för fullbordat självmord ännu högre bland just dessa kvinnor, så det är väldigt oroande resultat, säger studiens försteförfattare Tatja Hirvikoski, docent vid KIND (Center for Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet) och institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet.

Forskarna kunde också identifiera riskfaktorer för självmordsbeteenden, såsom psykiatrisk sjukdom. Personer med autism som även hade depression, ångest eller beroendesjukdom hade högre risk för både självmordsförsök och självmord, även om kopplingen mellan autism och självmordsbeteenden inte helt förklaras av psykiatrisk sjukdom.

– Utifrån våra resultat är signalen för hälso- och sjukvården tydlig: det är viktigt att vara uppmärksam på, utreda och behandla psykiatriska sjukdomar hos personer med autism. Men det är inte enbart en fråga för psykiatrin; alla verksamheter som träffar personer med autism kan behöva se över sina rutiner när det gäller psykisk ohälsa och autism, till exempel hur man förhåller sig till de här frågorna och hur man kan hjälpa personen att komma i kontakt med psykiatrin, säger Tatja Hirvikoski.

Forskarna analyserade även data för omkring 350 000 släktingar (syskon, halvsyskon och kusiner) till personer med autism, och jämförde risken för självmordsbeteenden med över 1,5 miljoner personer som var släkt med jämförelsegruppen från den generella populationen. Resultaten tydde på att en del av förklaringen bakom sambandet mellan autism och självmordsbeteenden kan vara kopplat till genetiska faktorer. Detta balanserar troligen upp för en del av de problem med studien som följer av att de flesta med autismspektrumpersonligheter inte är diagnostiserade men inte på något sätt helt och hållet.

Studien finansierades av Stockholms läns landsting och American Foundation for Suicide Prevention.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!