Debattartikel i ETC med tveksamma slutsatser om rasism i skolan

Erik Rezazadeh har skrivit en debattartikel i ETC Göteborg om rasism i skolan som lämnar en hel del att önska. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att rasism spelar roll i skolan och invandrare ibland får lägre betyg bara på grund av att de är invandrare. Arbetarklasselever brukar också få lägre betyg än en ung person från överklassen för samma insats. Den typen av diskriminering är vanlig. Men en del andra saker i debattartikeln är märkliga.

Undersökningar visar att invandrarelever är mer mobbade än ”svenska” elever i svenska skolor eller ”tyska” elever i tyska skolan. Det finns ingen anledning att ifrågasätta detta. Men att utifrån det dra slutsatsen att det handlar om rasism är dumheter. Det beror ju på vem som utsätter dem för mobbningen. Kanske handlar det om andra invandrare, kanske handlar det om att invandrarflickor är utsatta av mobbning från invandrarpojkar, kanske handlar det om hederskultur, kriminalitet (bötning etc). Kanske handlar det om att svenska ungdomar mobbar ungdomar med utländskt påbrå. Jag har ingen aning om hur det ligger till men Rezazadehs slutsatser är orimliga utifrån det han redovisar i sin artikel.

När det gäller stavfel är det uppenbart att många invandrares och barn till invandrares stavfel beror på att de är just invandrare. Det är liksom inget konstigt med det. Men stavfel ger rent logiskt sämre betyg oavsett anledningen till stavfelen. Som jag redan skrivit tvivlar jag inte ett ögonblick på att barn och ungdomar med utländska namn får lägre betyg just på grund av sina namn, men jag begriper inte Rezazadehs koppling till stavfelen.

Många invandrares stavfel beror uppenbart på att de är invandrare, så också Rezazadehs egna språkliga fel (det finns ett antal i artikeln) såväl som stavfel. Men det är inget som betyder nåt. Vi vet ju att det är så och det vore konstigt om det inte vore så. Att skilja på dem och de i skrivspråket är exempelvis nästan omöjligt för den som inte har svenska som modersmål. Att veta vilka ord som är t-ord (neutrum) och n-ord (reale, utrum, ord som tidigare var reale, maskulinum och femininum) är också mycket svårt. Ska ordet ha en eller ett framför, den eller det? T eller n på slutet?

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!