Förbjud religiösa privatskolor

I det stora hela borde skolan naturligtvis avprivatiseras. Men i väntan på det är det självklart bra om religiösa skolor förbjuds. Ett sådant förbud måste naturligtvis också gälla alla religiösa privatskolor, oavsett religion.

Att bara stoppa nyetablering av religiösa privatskolor som socialdemokrater, liberaler och GP:s ledarskribent Adam Cwejman vill är naturligtvis inte nog, Även de som finns borde stängas. Att göra undantag för vissa religioner (i detta fall judendomen) så som socialdemokraterna och liberalerna vill är inte heller acceptabelt. Lagstiftningen måsta vara likadan för alla och inte missgynna eller gynna vissa utvalda religioner. Sådant skapar rasism och i detta fall skulle det innebär att det skapas en grogrund för ökad antisemitism. Särlagstiftning för vissa religioner är helt enkelt rasistiskt och odemokratiskt.

Enligt Friskolornas Riksförbund är det inte förenligt med Europakonventionen att stoppa religiösa privatskolor. Jag vet inte om det stämmer, men sannolikt går det att stoppa alla offentliga bidrag till privatskolor och går det inte att stoppa dem till bara religiösa privatskolor är det enda vettiga att helt stoppa utbetalningen av skattepengar till alla privatskolor. Det finns ingen anledning för samhället att subventionera religion och religiösa skolor. Eftersom privatskolor leder till ökad segregation och försämrad integration finns det ingen anledning att betala några som helst pengar från offentliga medel till privatskolor.

Gert Gelotte i ETC menar dock att det inte går att förbjuda religiösa privatskolor, bland annat på grund av judarna är en erkänd nationell minoritet vilket ger dem speciella rättigheter där egna skolor ingår. Det kanske inte går att förbjuda privatskolor men som jag skrivit borde vi kanske inte betala ut skattepengar till dem.

 

Advertisements