Fotbollsprofilen Mohammed Ali Khan dömd för skattebrott

En västsvensk fotbollsprofil har dömts för skattebrott och försvårande av skattekontroll. Det handlar om Mohammed Ali Khan. Han har dömts till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst. han har under sin karrär varit fotbollspelare på elitnivå i klubbar som Västra Frölunda IF, BK Häcken, kinesiska Tianjin Teda och Halmstads BK. Han är sedan 2018 manager för Norrby IF. Dessutom har han spelat tio landskamper för det libanesiska landslaget och varit tränare för Husqvarna FF.

Han har dömts nu för brott med koppling till en förening han varit drivande i och för saker som inte gått rätt till i hans fastighetsföretag som begicks under 2013 och 2014. Skattebetalningar på cirka 362 000 kronor uteblev.

Han startade en fotbollsförening och tillförde sen medlemmar från en annan förening. Föreningen fick därefter bl.a. lokalt aktivitetsstöd från kommunen och andra bidrag. Det rör sig om föreningen FC Gole, men han har också varit aktiv i Tynnered FC. Pengarna har han sedan stoppat i egen ficka. Han själv har i rättegången och i polisutredningen hävdat att han haft utlägg motsvarande dessa belopp:

– Jag startade klubben för att sysselsätta utsatta ungdomar. Under de första åren var det jag som skötte det mesta och hade också väldigt många utlägg. Jag hade inte någon bokföring och sparade inte heller några kvitton. Alla överföringar till mig privat har avsett utlägg som jag haft för föreningen.

Han har dock inte kunnat visa upp några kvitton som kan bekräfta utgifterna.

Ali Khan har också hyrt ut lägenheter i Göteborg som han haft tillgång till. Enligt domen har han bara betalat in skatt för en del av dessa inkomster men uppger att han aldrig haft för avsikt att undvika skatt. Han har också uppgett att det handlat om missförstånd mellan honom och den person han anlitat för bokföringen. Genom att skicka falska fakturor till sitt eget företag har han också inskaffat aktier i ett utomstående bolag. Även här menar Ali Khan att han inte haft för avsikt att undvika skatt och han betalade in skatterna i efterhand när det framgick att han gjort fel.

Mohammed Ali Khan har ingen koppling till brottsligheten i det kriminella nätverk i nordöstra Göteborg som främst består av släktingar till honom, däribland minst en farbror och ett antal kusiner.

Advertisements