Nazister åtalade för vapenbrott

Den 28 april förra året gjorde polisen ett tillslag mot en bostad i Södertälje. I bostaden bor en 30-årig man, Julius Blomberg, som är medlem i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) ihop med en 22-årig kvinnlig NMR-aktivist. Elin Johansson. I lägenheten hittade polisen material för att tillverka skjutvapen, så kallade rörvapen, stora summor kontanter, stora mängder pepparspray och patroner. I lägenheten förvarades också 41 burkar med pepparspray och 189 patroner. Uppgifter i förundersökningen tyder på att pepparsprayen skulle säljas.

30-åringen, 22-åringen och ytterligare en 35-åring ledande aktivist, så vitt jag kan förstå heter han Anders Rydberg, i NMR åtalas nu för bland annat förberedelse till grovt vapenbrott på grund av rörvapnen samt vapenbrott för innehavet av pepparsprejen och patronerna. Totalt omfattar åtalet 11 nazister för flera fall av hets mot folkgrupp, vapenbrott och våldsamt motstånd. Samtliga åtalade nekar till brott.

I lägenheten i Södertälje hittade polisen även 62 300 kronor i kontanter. Åklagarens bedömning är att pengarna kommer från brottslig verksamhet. För detta åtalas de för penningtvättsbrott. Dessutom åtalas 30-åringen och 35-åringen för brott som begåtts vid andra tillfällen.

35-åringen åtalas för anstiftan till misshandel i samband med att han ska beordrat personer att kasta smällare mot personal på den amerikanska ambassaden den 15 april 2018. Dessutom har ytterligare två nazister åtalats för misshandel i samband med aktionen mot ambassaden där nazistorganisationen protesterade mot USA:s, Storbritanniens och Frankrikes bombningar av mål i Syrien.

30-åringen åtalas för hets mot folkgrupp i samband med Almedalsveckan 2017 efter att ha gjort flera homofobiska utspel. Även en av NMR:s högsta ledare Pär Öberg och flera andra nazister åtalas för hets mot folkgrupp i samband med Almedalsveckan samma år.

Både Blomberg och Rydberg är tidigare dömd för en lång rad brott av olika slag såsom exempelvis hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd och misshandel.

Det är inte första gången som polisen hittar material som kan användas för att tillverka rörvapen hos NMR-medlemmar:

I september förra året dömdes en aktivist i Nordiska motståndsrörelsen för att han bland annat haft materiel för att bygga så kallade rörvapen. Säpo har även beskrivit att det är ett utbrett fenomen i NMR att aktivister bygger egna skjutvapen.

Den som då dömdes till fängelse heter Peter Holm och har länge varit en framträdande nazist inom NMR. Han är från Sundsvall och ägnade sig bland annat åt kartläggning av journalister. Han åtalades även för förberedelse till mord men frikändes från det brottet. Han dömdes för grovt vapenbrott på grund av innehav en väska som var ombyggd för att kunna dölja ett vapen och med en inbyggd avfyrningsknapp i handtaget samt en störsändare, ett signalvapen, ett handtag till en handgranat, patroner, patronhylsor, en isärplockad revolver och ett avkapat järnrör. Peter Holm har tidigare inte dömts för brott.

Den 14 juni år i dömdes nazisten Leo Hugsén till 4 månaders fängelse för vapenbrott. Även Julius Blomberg och Anders Rydberg förekom som misstänkta i samma ärende men åtalades aldrig. Den 12 juni 2018 genomfördes en husrannsakan i Hugséns lägenhet efter att polisen haft misstanke om att han förvarat olaglig pepparsprej i hemmet. Han var vid tillfället folkbokförd på den aktuella adressen tillsammans med en annan ledande nazist, Julius Blomberg. Blomberg bodde dock inte i lägenheten. I lägenheten hittades en kniv tejpad på insidan av ytterdörren. I lägenhetens förråd hittades under samma razzia en revolver samt fler olika slag av ammunition.

 

 

Advertisements