Giftig färg bättre än skrovduk

Journalisten Ylva Bowes  har skrivit en artikel i ETC Göteborg som handlar om något som heter skrovduk. Enligt henne, företaget som gör produkten och Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark är de ett bra alternativ till giftiga båtbottenfärg. Tyvärr är det långtifrån sanningen.

Det största miljöproblemet när det gäller småbåtar är att de och deras hamnar skuggar bottnarna. Det handlar om mycket stora arealer som skuggas av småbåtar, flytbryggor, bryggor med mera. Det leder till att livet på bottnarna dör. Skrovduk ökar den skuggade ytan och en tid som en botten befinner sig i skugga. Med skrovduk är det alltid, utan skrovduk är det bara när båten ligger vid bryggan.

Skrovduk är så vitt jag kan förstå ett större miljöproblem än giftiga båtbottenfärger.

Journalisterna i ETC borde sätt sig in i problematiken innan de skriver hyllningsartiklar till nåt som inte är en lösning på de miljöproblem som orsakas av fritidsbåtar. Även nationalparkschefer behöver uppenbarligen lära sig mer.

Det finns dock miljövänliga alternativ. Båtarna kan förvaras på land eller hissas upp vid bryggan. Det senare löser inte problemet med skuggningen, men ökar inte heller problemet på det sätt skrovduk gör.

Läs mer: Fritidsbåtar ett större miljöproblem än yrkessjöfart

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!