TV-serien som visar hur familjen Ali Khan tänker

Al Hayba är en libanesisk TV-serie på Netflix om en familj som lever enligt gamla regler från klan- och stamsamhälle. Det är patriarkaliskt så det förslår. Familjen lever till stor del på smuggling men ser sig inte som kriminella. De mutar poliser, dödar främst på grund av hedersregler, mer sällan på grund av affärerna men även då ofta på grund av hedersrelaterade saker som att någon tjallat (golat) på dem, svikit dem eller stulit nåt.

Fadern i familjen är sen länge död och den äldste levande sonen bestämmer. Alla i familjen lever som han vill att de ska leva och gör det han bestämmer. Han själv kan inte heller avvika från de gamla reglerna som inte på något sätt stämmer överens med den moderna lagstiftningen i Libanon. Inget i familjens kultur eller liv har egentligen nåt med islam att göra mer än att de säger sig tro på gud.

Det är inte en jättebar serie men den ger en inblick i hur en kriminell familj baserad på släkt och hederskultur tänker och fungerar. Det finns en kritisk blick på detta i hela serien, men de medverkande personerna är komplexa, varken rent onda eller rent goda. De är som människor är mest, men bundna av gamla regler, koder, relationer och hedersbegrepp. De är inlåsta i denna kultur lika mycket som de är aktiva bevarare av den.

Serien är kanske inte så där jättebra utan lite mer av en såpa. Den första säsongen har 30 avsnitt och är ursprungligen gjord för att underhålla under Ramadan. Ett avsnitt för varje dag. En del av händelserna känns väldigt osannolika och orimliga. Men serien ger sannolikt en viss inblick i hur gammaldags patriarkalt hederstänkande kan leda till kriminalitet utan att de inblandade ser sig som kriminella. Det är en slags beskrivning av den tankevärld som till stora delar troligen finns även hos den kriminella gruppering som finns kring delar av familjen Ali Khan (härstammar från LIibanon) i Göteborg. Den är på det sättet intressant.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!