GP har flyttat bort Way Out West från Göteborg

GP har publicerat en artikel om två nya artister på musikfestivalen Way Out West. De påstår att festivalen äger rum i Slottsparken. Fast egentligen är det nån mindre kunnig journalist på TT som påstår det och nån lika okunnig förmåga som arbetar på GP har låtit det hela slinka igenom. Det är en ganska bra illustration av journalistikens förfall och journalisternas allt mer galopperande dumhet och okunnighet.

Urklipp från artikeln i GP.

Göteborg har inget slott och absolut ingen slottspark. Det finns i många andra städer men inte i Göteborg. Den enda byggnad göteborgare kallar slott ligger utanför Mölndal och är egentligen en sommarstuga av lite större format. Gunnebo. Nåt slott har det aldrig varit.

Det finns också en ruin som kallas Älvsborgs slott. Det har egentligen aldrig heller varit ett slott, utan en borg, men i Sverige kallas många borgar för slott så okej. För sin försörjning hade Älvsborgs slott ett antal gårdar, exempelvis Sannegården på Hisingen och Älvsborgs Kungsladugård som låg i Klippan men ägde i stor sett all mark i det vi numera kallar Kungsladugård, Majorna, Stigberget (Masthuggsbergen), Olivedal, Kommendantsängen, Änggården och Slottsskogen. Det sistnämnda var en skog som tillhörde Älvsborgs Kungsladugård. Idag är det en skog och park som tillhör staden Göteborg. Det är där som Way Out West äger rum även om TT:s journalist och GP:s medarbetare inte verkar vara medvetna om den saken.

Way Out West äger alltså rum i Slottsskogen, inte i Slottsparken som ju ligger nån helt annan stans, i nån helt annan stad.

Det hela är knappast är nåt allvarligt fel. Men liknande saker förekommer sannolikt i en mängd andra artiklar och då kan det naturligtvis i vissa fall vara allvarligt, men framförallt svårare att upptäcka. Vilket faktiskt gör det mycket mer allvarligt och problematiskt. Journalister borde lär sig att snabbt kunna kontrollera fakta, men framförallt behöver den en bättre allmänbildning.

Advertisements