Det finns ingen rånvåg riktad mot ungdomar

Två moderater i Göteborg, Johan Forsell och Axel Josefson, försöker på ett mycket osmakligt sätt utnyttja det tragiska rånmordet på en ung man i Göteborg. För sitt syfte sprider de osanningar om en rånvåg mot ungdomar. Någon sådan rånvåg existerar inte. När det gäller utsattheten för personrån har den varit i stort sett oförändrad sen 2005, dvs de senast 15 åren. Utsattheten ökade marginellt under 2016 men har sen inte ökat mer. Sina lögner använder de sen som grund för att föreslår de sen några åtgärder som inte har någon som helst effekt på rån. Inte nog med att de sprider falska uppgifter, de föreslår också kontraproduktiva och meningslösa åtgärder.

De vill öka antalet övervakningskameror. Det är en åtgärd som har noll effekt när det gäller rån och andra våldsbrott riktade mot personer. Däremot har de en viss effekt på egendomsbrott såsom inbrott i bilar med mera och langning av narkotika. Denna typ av brott byter plats. Kamerövervakning är alltså en meningslös åtgärd som minskar tryggheten i samhället och skapar stora intrång i den personliga integritet. Forsell och Josefsson vet inte vad de pratar om och verkar helt okunniga om brott och brottsbekämpning.

De vill också har hårdare straff för rån. Det är en rent kontraproduktiv åtgärd. Den leder troligen till ökad brottslighet. Framförallt om straffen riktar sig mot ungdomar. När ungdomar straffas för brott ökar risken att de förblir brottslingar i vuxen ålder. Ju hårdare de straffas ju mer ökar risken och ju mindre straff de får ju mindre blir risken. Straffrabatt för ungdomar är helt enkelt en mycket bra sak liksom låga eller inga straff. Forsell och Josefson visar återigen hur dålig kunskap de har när det gäller brott och brottslighet.

Men de föreslår också två saker som faktisk fungerar. Förebyggande social insatser inriktade på ungdomsbrottslingar och fler poliser i riksområden.

Tvångsomhändertagande av unga, vilket liknar fängelsestraff är dock inte en effektiv social åtgärd i de flesta fall. Den leder ofta till att kriminella ungdomar träffar andra kriminella ungdomar varvid brottsligheten istället utvecklas och blir värre istället för att minska. Det bästa är faktiskt att inte alls straffa ungdomar som begår brott. Det är det effektivaste sättet att se till att de inte förblir brottslingar i vuxen ålder. Naturligtvis måste ungdomar som begår allvarliga brott få någon sorts påföljd för brotten, men påföljden bör vara så lite ingripande i deras liv som möjligt.

Fler poliser i riskområden är meningslöst om det inte sker på tider då risken för brott är större, dvs på kvällstid, framförallt helgkvällar. Endast då är ökad polisiär närvaro befogad. Det kräver mer obekväm arbetstid för poliser.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!