Polis- och politikersvammel om knivvåld

Som jag skrivit tidigare har media i sin iver att undvika en framställning av läget med det dödliga våldet har blivit allt bättre börjat skriva om knivmord igen. Detta då skjutningar i stort sett upphört i Göteborg. Faktum är att det nästan inte varit några mord alls i Göteborg. Total har det varit 3 mord i Göteborg under 2019 jämfört med 15 stycken år 2018. Ett av dem har skett med skjutvapen och två med kniv. Ett planerat mord och två i hastigt uppblossande våld där gärningsmännen varit påverkade av droger och/eller alkohol.

Inget av de mord som ägt rum i Göteborg hade påverkats av kameraövervakning eller hårdare straff. De som utför planerade mord i gängmiljöer skiter fullkomligt i vilket straff ett brott har. De räknar med att de inte åker fast och om de åker fast är de beredda att ta straffet. När ett mord begås i hastigt mod, vid en hastigt uppblossad konflikt eller vid övergrepp inom familjen hjälper inte övervakningskameror heller. Påverkade personer som blir förbannade tänker inte på om det finns en kamera eller inte. Ett av de två knivmorden i Göteborg skedde på en plats där allt kameraövervakas. Nordstan. Där finns det övervakningskameror precis överallt och så har det varit sen 1970-talet. Det hindrade inte det aktuella knivmordet. Övervakningskameror har noll effekt på våldsbrott, det är välkänt från den forskning som finns på området. Hårdare lagstiftning har inte heller nån effekt. Även det är välkänt från forskningen.

Ändå svamlar polischefen Erik Nord och sossepolitikern Mikael Damberg om mer kameraövervakning och hårdare straff. Två helt meningslösa åtgärder när det gäller våldsbrott som mord. Damberg fantiserar också om att knivmorden ökat. De har inte alls ökat i omfattning. Det är en ren lögn han för fram. Knivmord har alltid varit den vanligaste sortens mord och de har inte blivit vanligare i år. De var lika vanliga på den tid vi fick bära kniv helt lagligt och de kommer att vara lika vanliga även om det var fängelsestraff för knivinnehav. En straffskärpning är i det fallet också helt meningslös. En åtgärd utan effekt.

Läs mer:

Advertisements