Fuskfotboll och organiserad brottslighet

Uppgjorda matcher tycks ha blivit vardag i svenska fotboll. Det har aldrig varit så många matcher som anmälts för trolig matchfixning som i år. I en serie, herrarnas division 2 södra Svealand, är det allvarligare än i andra serier. Hela 13 matcher i serien är anmälda som uppgjorda, vilket utgör 12% av samtliga matcher i serien. I fjol anmäldes 44 matcher i hela Sverige, i år har det på grund av division 2 södra Svealand blivit värre.

Svensk Fotbollförbundet har därför skrivit till Spelinspektionen och vill ha förbud mot legalt spel på denna serie. Förbundsjuristen Johan Claesson menar dessutom att antalet uppgjorda matcher kan vara fler då en del matcher som fixats inte upptäckts.

Bland de lag som haft flest anmälda matcher i serien märks AFK Linköping, Newroz FC, Södertälje FK och Assyriska FF (också från Södertälje). Övriga klubbar i serien är IFK Haninge, Enskede FK, FC Stockholm Internazionale, Assyriska IF (Norrköping), Motala AIF FK, Huddinge IF, Arameisk-Syrianska Botkyrka IF, Värmbols FC, Tyresö FF och IFK Aspudden-Tellus. Ett flertal klubbar i serien har koppling till den arameiska (assyrisk-syrianska) miljön i Södertälje, Botkyrka och södra Stockholm, även en del av de lag som inte har kopplingen i namnet, exempelvis Södertälje FK. Även tidigare har klubbar med koppling till arameiska miljöer varit vanliga bland de som anmälts för misstankar om uppgjorda matcher.

Matchfixning och spel brukar betyda koppling till organiserad brottslighet och det finns en känd sådan koppling i Södertälje mellan organiserad brottslighet inom den arameiska (assyrisk-syrianska) befolkningsgruppen. En av de två bröder, Eddie Moussa, som mördades i ett dubbelmord i Ronna centrum av personer från det så kallade Södertäljenätverket, anses ah sysslat med matchfixning, dvs uppgjorda fotbollsmatcher. Säkerligen finns det personer i samma kriminella miljöer idag som ägnar sig åt samma sak.

Läs mer:

Advertisements