63-årig svensk misstänkt i korruptionshärva i Brasilien

I en brasiliansk korruptionshärva som så här långt lett till att presidenter och höga företagsledare fått avgå har brasilianska myndigheter konstaterat att stora pengar betalats av fyra internationella oljehandelsjättar, Vitol SA, Trafigura, Glencore PLC och Mercuria Energy Group (Chemoil). Dessa fyra företag plus några mindre ska ha betalat ut 31 miljoner dollar till ett antal höga chefer i Petrobas, det statliga oljebolaget i Brasilien. Som motprestation fick bolagen mycket förmånliga priser på den olja de köpte. De fyra bolagen menar att de ser mycket allvarligt på anklagelserna och att de antingen undersöker dem eller redan bestämt sig för att samarbeta med myndigheterna i Brasilien.

För att genomföra utbetalningarna till cheferna i Petrobras har mellanhänder använts av end el av storföretagen. De brasilianska myndigheterna menar att en viktig roll som mellanhand spelats av Bo Hans Wilhelm Ljungberg, en oberoende oljehandlare som under många år opererade med bas i Rio de Janeiro. Framförallt har han agerat som ombud för Vitol. Han är internationellt efterlyst och åklagarna som utreder fallet har uppgett att han lämnat Brasilien och numera bor i Sverige. Han är i alla fall skriven i Stockholm och äger också olje- och råvaruhandelsföretaget Celixore AB med adress på Sturkö i Karlskrona. Bolaget drivs ihop med brodern Tomas Ljungberg som är skriven på Lidingö som är suppleant i styrelsen. Celixore AB är ett av de bolag som enligt åklagarna använts för att betala mutor.

Vitol ska ha betalat 5 miljoner dollar till Ljungbergs bolag Encom Trading SA och Celixore AB för att säkra kontrakt med Petrobras. De menar också att Mike Loya, en hög chef på Vitol, var medveten om att Ljungberg använde mutor för att få kontrakten:

Prosecutors allege Vitol paid just over $5 million to offshore trading entities that Ljungberg co-owned called Encom Trading SA and Celixore AB to secure deals with Petrobras between 2011 and 2014. Prosecutors showed Reuters copies of bank transfers from those firms’ accounts.

Judge Hardt’s ruling said that one of Vitol’s top executives, Mike Loya, head of the firm in the United States, was “fully aware” that Ljungberg was securing Vitol’s business through bribes, based on email evidence indicating the executive had spoken with the Swede about the alleged scheme.

Några andra mellanhänder är  Luiz Eduardo Loureiro Andrade, Carlos Henrique Nogueira Herz och Rodrigo Garcia Berkowitz och de uppges i Interpols efterlysning ingå i en kriminell organisation tillsammans med Ljungberg.

Bo Hans Wilhelm Ljungberg har i svensk media förnekat all inblandning i brott. Svenska myndigheter agerar för sin del som vilka korrupta myndigheter i vilket skatteparadis som helst. de tänker inte utreda misstankarna mot Ljungberg och de tänker inte utlämna honom till Brasilien. I Brasilien löper han stor risk att få ett långt fängelsestraff.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!