Frikännande dom för mord på Lindängen i Malmö

Den 21 juni 2018 sköts Hootan Ghara Mohammadi till döds på Lindängen av två personer på en motorcykel. Åklagaren åtalade Mojtaba Mahdi för mordet. Han förnekade brott. Ghara anses ha tillhört den så kallade G-falangen eller Ghara-falangen medan Mahdi anses tillhöra Mekky-falangen trots att han ursprungligen är från Skärholmen söder om Stockholm

Åklagaren hade tre bevis för att den åtalade begått brottet. Hans fingeravtryck fanns på motorcykeln som användes vid skjutningen, hans fingeravtryck fanns på föremål under ett av mordvapnen när det påträffades en tid senare och dessutom fanns det andrahandsuppgifter förmedlade av en person som rört sig i samma kretsar som den åtalade, Hawita Pirdawod. Det finns osäkerhetsmoment och alternativa förklaringar beträffande alla de bevisen. Med tanke på det höga beviskravet i brottmål är bevisningen inte tillräcklig för att den åtalade ska kunna dömas för mordet. Han frikändes därför för mordet.

I samma mål åtalades mot Mahdi också för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling prövats. Det grova vapenbrottet avsåg innehav av en annan pistol än den som användes vid mordet. Mannen dömdes för det brottet till fängelse 1 år 6 månader. Eftersom den dömde är under 21 år ska straffet vara lägre än minimistraffet på fängelse i 2 år. Enligt huvudvittnet med andrahandsuppgifterna var mordet en hämnd för spelcafémordet (Galaxymordet). De som sköt Hootan Ghara var dock egentligen ute efter Alex Ghara. Uppgifterna om hämnd kan han dock ha hämtat från media.

Tolv dagar efter mordet på Lindängen, den 3/7 2018 blev vittnet, själv skadad i en skjutning på Lektorsgatan där hans bästa vän Mahmoud Shakir dog. För det mordet och mordförsöket dömdes Zakriya Awad Meza till livstids fängelse. Den överlevande, Hawita Pirdawod, pekade ut honom som mördaren. Dessutom åtalades ytterligare tre personer, Nasim Al Janabi, Bilal El Halabi och Mustapha Hassoun för mord och försök till mord men frikändes. De två förstnämnda fälldes dock för grovt bedrägeri och Al Janabi för ytterligare brott. El Halabi fick villkorlig dom men Al Janabi dömdes till 1 år och 6 månader i fängelse. Domen föll i maj månad.

Zakriya Awad Meza, som Mojtaba Mahdi enligt åklagaren hade skyddat efter mordet på Shakir och mordförsöket på Pirdawod dömdes alltså i en tidigare rättgång. Enligt ett avgörande från Högsta domstolen krävs att bevisningen om det tidigare brottet läggs fram på nytt, för att rätten till en rättvis rättegång ska tillgodoses. Åklagaren har inte lagt fram den bevisningen på nytt, och därför har tingsrätten frikänt den åtalade i den delen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!