Klängmaneter har funnits i Sverige i minst 100 år

Klängmanet (Gonionemus vertens), en liten brännmanet med ett kors, har de senaste två åren synts på Västkusten vid många tillfällen. De flesta som skriver om den uppger att den troligen har kommit med barlastvatten från Stilla havet. I så fall har det skett för mycket länge sen för maneten har funnits i svenska vatten sen 1920-talet.

Klängmanet

Klängmanet

Redan 1894 rapporterades den på USA:s östkust så den kan eventuellt alltid ha funnits i Atlanten (en del forskare anser att den spridit från Europa till USA:s östkust). Att den då spridit sig till svenska vatten är inget konstigt utan faktiskt naturligt.

I Nordsjön observerades den första gången 1913. 1929 och 1931 observerades arten utanför Bretagne, längs den franska kusten till engelska kanalen. Fynd av Gonionemus vertens gjordes sedan 1946-47 vid den belgiska kusten (hamnen i Oostende) och den tyska kusten (ön Sylt) samt 1960 vid den holländska kusten. 1921 observerades den i Oslofjorden och Trondheimsfjorden och 1961 utanför Fredrikshavn i Danmark.

Arten har enligt Havs- och vattenmyndigheten förekommit sporadiskt i svenska vatten sen 1920-talet och var särskilt vanlig på 1920- och 1930-talen. Första gången klängmanet observerades i Sverige var i Gullmarsfjorden år 1923. Även 1930 hittades den i Gullmarsfjorden.

Att klängmaneter blivit vanligare de sista två åren beror på att den i motsats till vanliga brännmaneter gillar varmt vatten. Och havet vid den svenska kusten har varit betydligt varmare de två sista åren än tidigare. En effekt av klimatförändringarna.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!