Spanska maffia och kartellserier i TV

Många kriminella svenskar har bosatt sig i södra Spanien på olika håll. Dels som semester, dels för att kunna konsumera utan att svenska myndigheter får nys om saken och dels för att få bra kontakter med större kriminella organisationer som smugglar kokain och cannabis till Europa. På senare år har också flera kända svenska gängkonstellationer på olika sätt försökt etablera sig i den kriminella miljön på spanska solkusten och i Barcelona.

Den kriminella miljö i södra Spanien som svenskarna tycks ha försökt etablera sig i finns beskriven i ett antal TV-serier.

Ett exempel är den franska Netflix-serien Cannabis som beskriver en miljö som starkt påminner om det som uppdagats kring Mekky-falangen. Serien ska enligt uppgift ha inspirerats av den suveräna TV-serien the Wire. Den är inte vägar lika bra som The Wire, men helt klart sevärd. Nattklubbar, sprängningar och mord med koppling till kriminella miljöer som smugglar cannabis och kokain. Miljöerna i TV-serien är dessutom kopplade till kriminella gäng i Marseille samt cannabisodlare och korrupta militärer i Marocko. Dessutom har den svenska skådespelerskan Ruth Vega Fernandez en betydande biroll i serien. Cannabis finns att se på Netflix.

En annan TV-serie som beskriver miljön är den evighetslånga mexikanska La Reina del Sur som väl är att karakterisera som en slag gangstersåpopera. Det är en ganska vanlig genre i Mexico och Colombia. La Reina del Sur är en av de populäraste mexikanska TV-serierna nånsin och finns också i en US-amerikansk variant, Queen of the South, var första säsonger är bra mycket bättre än den mexikanska serien men som sen tappar bort logiken och blir sämre än den mexikanska serien. Det är inte samma historia som berättas i de två. Bara namnen på personerna är samma. Queen of the South utspelar sig inte i Spanien medan La Reina del Sur huvudsakligen utspelar sig där. La Reina del Sur finns på Netflix i USA medan Queen of the South också finns på Svenska Netflix. Både serierna är klart sevärda.

Andra spanska maffia och kartellserier på TV inkluderar Fariña och Vivir sin Permiso som båda handlar om den galiciska maffian. Båda dessa serier finns på Netflix. Galiciska maffian figurerar även i La Reina del Sur liksom colombianska karteller. De är också förekommande i Vivir sin Permiso. Dessutom finns Gigantes om kriminella familjer i Madrid. Gigantes har jag inte sett men jag tycker både Fariña och Vivir sin Permiso är klart sevärda och bra serier men de beskriver inte den kriminella miljö som de svenska gängen försökt etablera sig i.

Läs mer:

 

Advertisements