Varför har antalet flyktingar som dör i Medelhavet minskat?

Håkan Boström i GP har skrivit en ledare om flyktingproblematiken som helt saknar faktakontroll, logik och verklighetsförankring. Han påstår helt utan bevis att de hårdare gränskontrollerna är det som lett till halverat dödsantal på Medelhavet. Det bygger på antagandet att flyktingar inte flyr när gränskontrollerna blivit hårdare. Det där är dumheter. Hårdare gränskontroll har sannolikt inget med det minskade antalet flyktingar att göra. Däremot är det troligen orsaken till att andelen som dör ökat.

Sen USA för många många år sen började bygga mur mellan Mexico och USA har flyktingmängden gått både upp och ner. Hårdare gränskontroller har inte nämnvärt påverkat flyktingmängden där. Att påstå att det gjort så i Europa är faktiskt mer än löjligt.

Varifrån huvuddelen av flyktingarna som kommer över Medelhavet kommer varierar över tid. För tre år sen och två år sen var det vanligaste att de var från Syrien, Somalia och Afghanistan. Innan dess från Somalia och Irak. En del kommer dock från olika västafrikanska länder, periodvis dominerar säkert dessa flyktingströmmen men så är det inte idag vilket Boström påstår. De flesta som kommit i år är också från Afghanistan och Syrien. Från Nigeria som Boström fokuserar på har det inte kommit många alls. Håkan Boström har som vanligt inte kollat fakta och hittar på sanningar som egentligen är ”fake news”, lögner.

Den stora anledningen till att antalet döda minskat är att antalet flyktingar är färre. Läget I Irak har stabiliserats och där är det inte längre krig. Situationen i Syrien har lugnat ner sig och i större delan av Syrien är det idag inget krig. Även i Somalia är det lugnare. Krigen i Västafrika som var mycket brutala har också upphört (Liberia, Sierra Leone, Elfenbenskusten) eller fått minskad omfattning (Mali, Nigeria). Att länderna i Västafrika skulle vara överbefolkade som Boström påstår är också en av hans fantasier. Jämfört med stora delar av Asien är befolkningstätheten även i det tätbefolkade Nigeria låg.

Håkan Boströms argument för hårdare gränskontroll är genomfalska, lögnaktiga och felaktiga. De saknar helt förankring i verkligheten. Färre krig har lett till färre flyktingar vilket lett till färre döda. Det är sannolikt den verkliga förklaringen till de minskade dödstalen. Hårdare gränskontroll har sannolikt ingenting med saken att göra. Däremot är det troligen hårdare gränskontroll som lett till att andelen dödade ökat.

Boström hittar på en egna fakta som helt saknar stöd i verkligheten. Antingen är han dum i huvet eller slarvig när han inte kollar fakta eller så är medvetet lögnaktig. Jag tror inte han är ointelligent vilket lämnar medvetet ljugande eller slarv. Bägge sakerna är oacceptabla när det gäller en ledande opinionsbildare i Sverige.

 

Advertisements