Självklart ska vi äta kött

Kött från vilda djur som älg, rådjur, hjort, vildsvin med mera anses vara klimatneutralt. Utsläppen av växthusgaser från dessa djur bidrar alltså inte till växthuseffekten, uppvärmningen av jorden. Om nötkreatur, får, getter och grisar lever på samma sätt som de vilda djuren, dvs de går på naturbete och äter vall när de inte kan beta ute så innebär det att de också är klimatneutrala. Kött från naturbetesdjur är alltså klimatneutralt och bättre att äta än det mesta. Det är faktiskt i klass med vildfångad pelagisk stimfisk (sill, makrill, skarpsill, ansjovis, sardin, siklöja etc), baljväxter (linser, bönor, ärtor etc), spannmål, potatis, frukt och rotfrukter.

Dessutom finns många fler goda effekter av betande boskap. Framförallt så ökar den biologiska mångfalden. Biologisk mångfald är viktigt och det är därför viktigt med betande djur. Utan betande djur försvinner de flesta vilda bin, humlor och fjärilar. Så vill vi ha de vi ha de vilda bina kvar är betande djur en nödvändighet. Dessutom måste vi ha gödslet från boskapen. För att kunna odla ekologiskt behövs naturgödsel. Det kan bara komma från djurhållningen. I framtiden blir det dessutom ännu viktigare för fosforgödsel i form av konstgödsel är en ändlig råvara. Råvarukällorna i form av brytvärda fyndigheter kommer att ta slut. Då behöver vi naturgödsel för att avkastningen i jordbruket inte ska minska för mycket. I framtiden krävs det därför att vi äter kött.

Betande djur behövs alltså av flera skäl och om de inte får kraftfoder är de också klimatneutrala. Att hålla betande djur kostar en massa pengar. För att vilja hålla dess djur så behöver människor därför kunna tjäna pengar på dem. Hästar kan hyras ut till folk som vill rida eller användas till tävling, nötkreatur kan producera mjöl och produkter av mjölk, det samma gäller getter och får. Får kan också ge oss ull. Har vi djuren så finns det ingen anledning att inte använda köttet när djuren ska dö. För dö ska de. Vid slakt av djuren får vi skinn, hudar, kött och andra produkter som kan användas på flera olika sätt såsom biogas, lim med mera. För mjölk, kött, hudar, skinn, päls, ull med mera kan djurhållarna tjäna pengar så att den biologiska mångfalden kan upprätthållas.

Att äta produkter från och av betande djur från ekologiska jordbruk är mycket viktigt. Det ger gödsel till ekologisk produktion av växtbaserad föda och det skapar biologisk mångfald. Dessutom är det klimatneutralt så länge vi äter naturbeteskött och innebär begränsade utsläpp av växthusgaser om vi äter ekologiskt (konstgödsel står för nästan 50% av jordbrukets användning av fossilbaserad energi)

Docenten i måltidskunskap och SLU-experten Richard Tellström har helt rätt när han säger att den som är mot köttätande är motståndare till ekologisk mångfald. Elin Röös som också arbetar på SLU men forskar om matens klimatpåverkan menar att han har fel. Hon menar att vi behöver äta mindre kött och de djur vi har för att behålla den biologiska mångfalden behöver vi inte äta. Det är ju ofattbart dumt. Om vi håller nötkreatur orsakar de lika stora utsläpp av växthusgaser oavsett om vi äter dem eller inte. Hon menar också att vi kanske inte ens behöver hålla djur utan kan behålla betesmarkerna genom manuellt arbete. Det är faktiskt dumheter och skulle inte fungera. Det finns helt enkelt inte så mycket människor som kan göra så mycket jobb som behövs.

Att hålla djur för den biologiska mångfaldens skull men inte äta dem är därmed en meningslös åtgärd. Dessutom otroligt oekonomisk. Vem vill hålla en massa dyrbara djur om det inte går att tillbaka de satsade pengarna. Och varför ska vi betala en massa skattepengar för att hålla en massa djur som vi sen bara gör biogas av och inte använder till nåt nyttigt. Det är ett helt orimligt slöseri med resurser. Elin Röös framstår som totalt naiv och hennes uttalanden som helt ogenomtänkta.

Dessutom är som vi redan konstaterat naturbetesboskap helt klimatneutrala vilket innebär att nettoutsläppen av växthusgaser från dessa djur är noll. Vi behöver äta mindre kött per person och det kött vi äter ska vara lokalt producerat naturbeteskött. Då bidrar vi inte till växthuseffekten och klimatförändringarna.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!