Ingen motsättning mellan svenskt och ekologiskt kött

Aleksandra Boscanin som skriver ledare i GP väljer hellre svenskt kött än ekologiskt kött. Jag ser inga egentliga problem med det. Svenskt kött är på i stort sett alla sätt bättre än importerat kött. Det viktiga är dock att köttet är naturbeteskött, detta oavsett om det är märkt som ekologiskt eller inte. Naturbeteskött är i stort sett klimatneutralt, dvs det bidrar inte till växthuseffekten. Det finns inte heller nån motsättning mellan svenskt kött och ekologiskt kött som Boscanin verkar tro. Det beror på att det mycket av det som i verkligheten är ekologiskt producerat inte är märkt som ekologiskt.

Ekologiskt kött måste bara använda naturligt producerade produkter, dvs om foder i form av spannmål med mera används är det gödslat med naturgödsel och inte besprutat med gifter. Naturbeteskött innebär att djuren enbart går ute och betar och på vintern får vallfoder. Naturbeteskött är i stort sett alltid ekologiskt kött. Av det följer att lammkött i stort sett alltid är ekologiskt och naturbeteskött även om det inte har nån märkning. Att få köttet märkt som ekologiskt kostar pengar och småbönder har inte råd med det. Därför är ekologiskt kött inte alltid märkt, i fallet med lammkött är det nästan aldrig märkt. Andelen ekologiskt kött är lägst för fläskkött (griskött). Fläsk och fågel är det kött som har minst klimatpåverkan om det inte handlar om naturbeteskött.

Boscanin har skrivit sin ledare på grund av att Göteborgs kommun ändrat sina riktlinjer när det gäller inköp av kött. De har tidigare haft som mål att servera 100% ekologiskt kött men har numera som mål att servera 100% närproducerat, dvs svenskt. Men att ekologiskt kött skulle innebär större utsläpp av växthusgaser som en representant för kommunen hävdar är bara dumheter. (Boscanin hävdar samma sak, de har inte läst på ordentligt).

Påståendet bygger på ekologiskt odlad spannmål orsakar större växthusgasutsläpp än konventionellt odlad spannmål. Om köttet är naturbeteskött eller i huvudsak naturbeteskött vilket gäller i stort sett allt svenskproducerat ekologiskt kött så är det ett falskt påstående då naturbeteskött är klimatneutralt precis som viltkött (det är ju också naturbeteskött). Det finns heller ingen som undersökt om ekologiskt kött innebär mindre eller större utsläpp av växthusgaser så påståendet saknar också vetenskapligt underlag och är alltså inte sant.

En målsättning om att prioritera svenskt kött, framförallt naturbeteskött är bättre än en målsättning om att prioritera ekologiskt kött. Detta då mycket svenskproducerat kött är ekologiskt utan att vara märkt och krävs märkning missgynnas svenska jordbruk därför.

Boscanin hävdar också att köp av svenska kött gynnar biologisk mångfald. Det är en sanning med modifikation. Det gäller egentligen bara om det handlar om naturbeteskött och ekologiskt kött. Används foder som besprutats med bekämpningsmedel och om djuren står inne och äter kraftfoder större delen av sitt liv såsom exempelvis majoriteten av alla grisar och kycklingar så gynnar köttet inte den biologiska mångfalden. Att köpa svenskt kött som inte är ekologiskt eller naturbeteskött är alltså inte att gynna den biologiska mångfalden. Målsättningen för Göteborgs kommun borde alltså vara så mycket ekologiskt kött och naturbeteskött som möjligt men finns inte tillräckligt med sådant kött från Sverige så kan även annat svenskt kött köpas in.

Svenskt kött är inte bättre än utländskt kött om det inte är naturbeteskött och/eller ekologiskt kött. På den punkten har Boscanin fel. GP:s ledarskribenter tar nästan aldrig reda på tillräckligt mycket om en fråga innan de skriver om den och därför hamnar de nästan alltid total fel men ibland bara lite fel som denna gång.

Naturbeteskött

Naturbeteskött kommer från djur som betar minst halva betesperioden på naturbetesmarker och föds under vinterperioden upp på grovfoder (vall).

Ekologiskt kött

Vid ekologisk köttproduktion ska växt- och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter foder från den egna gården och stallgödseln i första hand används för att ge näring åt den egna åkermarken.

Förutom ekologisk stallgödsel så används även kvävefixerande baljväxter, restprodukter från livsmedelsförädling och annat organiskt material som växtnäring. Det är inte tillåtet att använda mineralgödsel om det inte har naturligt ursprung.

Den ekologiska djurhållningen strävar också efter att djuren ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Till exempel får inte höns hållas i bur och grundregeln är att nötkreatur ska hållas lösgående. Även grisar och fjäderfä har rätt till utevistelse och grovfoder.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!