Inte troligt att matchfixning är utbrett i Göteborg

Matchfixning inom fotbollen har en tydlig koppling till kriminella miljöer inom den syriansk/assyriska minoriteten i Sverige. Ett exempel på en sådan kriminell miljö är det så kallade Södertäljenätverket. De flesta klubbar där spelare misstänkts vara eller ha varit inblandade matchfixning och läggmatcher är syrianska eller assyriska. I övrigt finns det också en koppling till kriminella miljöer med ursprung i Jugoslavien och till privatägda fotbollsklubbar som exempelvis AFC Eskilstuna (AFC United).

På grund av detta finns det ytterst lite som tyder på att matchfixning har stor utbredning i Göteborg även om det tidigare förekommit misstankar kring spelare i Lärje/Angered och Gunnilse IS. Det finns få privatägda klubbar i Göteborg och få framgångsrika klubbar i den syrianska/assyriska miljön. Illegalt spel och matchfixning är vanligast i division 2. Göteborgsklubbar spelar i division 2 Västra Götaland (Qviding FIF, Onsala BK, Assyriska BK) och division 2 Norra Götaland (Stenungsunds IF, Sävedalens IF, Torslanda IK). I vardera serien finns ett lag som tillhör den syrianska/assyriska miljön, Assyriska BK från Göteborg och Örebro Syrianska IF. Assyriska BK har figurerat i vad som misstänks kunna vara uppgjorda matcher och spel på deras matcher har stoppats.

Matchfixning organiseras i stort sett alltid av personer kopplade till kriminella nätverk och gäng. Det är en del av den organiserade brottsligheten. Illegalt spel är en del av hela upplägget liksom spel på vanliga spelsajter med visshet om utgången av matchen.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!