Intressant men verklighetsfrämmande om Burgårdsområdet i GP

Arkitekten Gunnar Werner har i GP publicerat ett förslag på omvandling av Burgårdsområdet och Tegelbruksängen (Ullevi-kvarteret). Det är ett intressant förslag men delvis helt verklighetsfrämmande. Inte heller är det speciellt lyckat när en förslagsställare inte vet vad området heter och inte vet vad parken i mitten av området heter. Parken bär nämligen namnet Burgårdsparken. Inte Buråsparken. Stadsdelen Burås ligger en bit söderut och har inget med Burgårdsområdet i sig att göra mer än  en viss namnlikhet. Det är inte heller så lyckat när han till råga på allt också förväxlar säteri (sätesgård för adelssläkt) med landeri (gård ägd av Göteborgs stad som var utarrenderad). Stora Katrinelund var ett landeri. Inte ett säteri. Men oavsett det är hans förslag intressant.

Att riva Ullevi må vara kontroversiellt men är kanske inte helt fel. Men jag tror inte Slottsskogsvallen med sin stora kulturvärden kan vara ett alternativ. Det vore mycket bättre att bygga en ny stor arena i Högsbo, Kviberg eller Alelyckan/Skräppekärr. Ullevi kan i så fall med fördel ersättas med bostäder eller en multiarena och kontor.

Han föreslår också att Scandinavium rivs. Han vill ersätta Scandinavium med en ny multiarena inomhus på Ullevitomten. Det är inte fel utan ett intressant förslag men kanske vore det bättre att bygga en multiarena ute i Kviberg/Gamlestaden eller på Backplan. Sen kan vi nog också ifrågasätta det rimliga i att riva Valhallabadet som ju också har stora kulturella värden. Kanske är det bättre att låta Valhalla vara kvar som det är istället för att bygga ett nytt badhus. På Scandinaviums tomt kan då bostäder och kontor byggas.

En biltrafikled genom de centrala delarna av Burgårdsparken är det enda totalt befängda förslaget han kommer med. Han är helt fixerad vid bilism som lösning på transportfrågorna. Dessutom vid en järnvägsstation i berget under Överåsparken och Prospect Hill. Nåt som aldrig kommer att bli av. Dessa delar av hans förslag är totalt verklighetsfrämmande.

Dessutom vill han på sikt riva skolorna och förskolorna. Något som kräver att nya skolor byggs på annat håll och att nya förskolor byggs i området. Det känns som meningslös kapitalförstörelse och rent orimligt. Det är bättre att låta dem vara kvar och bygga bostäder längs med Mölndalsån och på andra ytor längs med Skånegatan. Valhalla IP kan ersättas med en upprustad Slottsskogsvallen, upprustad Mossens IP eller en fin ny plan vid Backaplan eller i Kviberg,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!