Överklassens knarkande

Stefan Löfven menade häromdagen att överklassen är de som finansierar de kriminellas verksamhet genom att köpa narkotika. Dessutom menade han att överklassens ungdomar använder mer narkotika än arbetarklassungdomar. Uttalandet har uppenbarligen retat upp en del högerpolitiker av olika slag. Hans uttalande är bevisligen sant vad det gäller Stockholm och upprördheten är naturligtvis bara dumheter. Rent löjligt agerande av politiker som antingen ljuger eller inte har en aning om verkligheten.

Enligt en trapport som Brå publicerade 2018, Narkotikaanvändning och misstankar om eget bruk bland ungdomar i Stockholm, är narkotikabruket mer utbrett i överklassområden än i arbetarklassområden. Andelen som provat narkotika stiger i takt med medelinkomsten. Stadsdelar, kommuner och områden med högre medelinkomst har en större andel ungdomar som använder narkotika. Det är ett faktum som redovisas tydligt i Brå-rapporten som bygger på den så kallade Stockhomsenkäten. Siffran gäller ungdomar i gymnasiets årskurs 2.

Kommuner/stadsdelsområden i Stockholm med högst andel pojkar som uppger att de använt narkotika senaste månaden per kommun eller stadsdelsområde (2016), andel

 1. Danderyd, 20%
 2. Kungsholmen, 17%
 3. Norrmalm, 16%
 4. Södermalm, 14%
 5. Vallentuna, 13%
 6. Hägersten-Liljeholmen, 12%
 7. Ekerö, 12%
 8. Lidingö, 12%
 9. Nacka, 12%
 10. Täby, 12%

Kommuner/stadsdelsområden i Stockholm med högst andel flickor som uppger att de använt narkotika senaste månaden per kommun eller stadsdelsområde (2016), andel

 1. Danderyd, 12%
 2. Östermalm, 10%
 3. Norrmalm, 9%
 4. Södermalm, 13%
 5. Hägersten-Liljeholmen, 12%
 6. Älvsjö, 10%
 7. Nacka, 9%
 8. Värmdö, 9%
 9. Nynäshamn, 8%
 10. Täby, 7%
 11. Hägersten-Liljeholmen, 7%
 12. Farsta, 7%
 13. Skarpnäck, 7%

På samma sätt är det inte riktigt i Göteborg när det gäller andelen ungdomar som använder narkotika. Medelklassens Majorna ligger högst. Dessutom är siffrorna mycket lägre för Göteborg. Ett problem med undersökningen från Göteborg är dock att flesta stadsdelsnämndsområden består av både arbetarklassområden och överklassområden såsom Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo. Rena arbetarklassområden är Angered, och Östra Göteborg medan Norra Hisingen och Västra Hisingen innehålle medelklass- och arbetarklass.  Majorna-Linné är ett nästan rent medelklassområde medan Centrum innehåller medelklass och överklass. Områden som Lundby, Örgryte-Härlanda innehåller arbetar-, medel- och överklassområden. Medelinkomsten är högst i Västra Göteborg följt av Askim-Frölunda-Högsbo och Örgryte-Härlanda.

Stadsdelsområden i Göteborg, andel ungdomar som uppger att de använt narkotika senaste månaden per stadsdelsområde (2016), andel

 1. Majorna-Linné, 11,0%
 2. Örgryte-Härlanda, 7,2%
 3. Centrum, 6,0%
 4. Angered, 5,0%
 5. Västra Hisingen, 4,7%
 6. Norra Hisingen, 4,5%
 7. Västra Göteborg, 4,5%
 8. Askim-Frölunda-Högsbo, 4,2%
 9. Östra Göteborg, 3,6%
 10. Lundby 2,9%
Advertisements