Kajsa Ekis Ekman förvillar och har helt fel om mord på kvinnor

Mord på män är ovanligt i Sverige. Mord på kvinnor är ovanligare. Det är likadant i hela världen. Även där mord är vanligare. De flesta mord i Sverige blir inte rubriker i tidningarna. Troligen inte heller i Spanien. I Spanien skrivs ofta namnen på misstänkta mördare och mördare ut. I Sverige är det ovanligt och förekommer nästan enbart i gängrelaterade fall samt i en del andra medialt uppmärksammade fall. I Spanien har media en annan tradition. Där skrivs namnen nästan alltid ut.

När Kajsa Ekis Ekman i ETC upprörs över att de manliga förövarna i den minoritet av morden som begås mot kvinnor inte skrivs ut är det en märklig upprördhet. Jag brukar skriva ut namnen, men jag skriver bara om gängrelaterad brottslighet, inte relationsrelaterad brottslighet. Men jag vet faktiskt inte om det alltid är vettigt. De flesta svenska tidningar har beslutat att inte skriva ut namnen på mördare och mordoffer av lite olika skäl som integritet och bristande allmänintresse. Det gäller alla mord och inte bara morden på kvinnor. Kajsa Ekis Ekman kanske inte tycker att det är ett vettigt förhållningssätt, men det är verkligen inget att bli speciellt upprörd över. Hon överreagerar helt klart.

Det normala i Sverige är att namn på förövare inte skrivs ut. De flesta mord får ingen större uppmärksamhet. Oavsett om de mördade är kvinnor eller män. De är därvidlag ingen skillnad på kvinnor och män. Att jämföra med mord på kvinnor som begås av okända är dumheter. De morden är så få att det rör sig om enstaka varje år. Genom att de är ovanliga uppmärksammas de mer. Det är naturligt och inget konstigt.

I Sverige uppmärksammas i huvudsak spektakulära mord med skjutvapen och bomber, eller knivmord i offentliga miljöer. Relationsrelaterade mord uppmärksammas sällan. Oavsett om det handlar om manliga (vilket är vanligast) eller kvinnliga offer. De minst uppmärksammade morden i Sverige är de när en full man knivar ihjäl eller slår ihjäl en annan full man i missbruksmiljöer. Inte när kvinnor mördas av en närstående. Det är också de vanligaste morden. Mord där missbrukande man mördar missbrukande man får ofta inte ens ett enda omnämnande i media. Kajsa Ekis Ekman har helt enkelt fel i sin amatörmässiga analys. Jag följer brottsligheten i Sverige och rapporteringen om den dagligen. Det hon säger sig se finns helt enkelt inte i verkligheten.

Enligt den begränsade forskning som finns tycks det faktiskt istället vara så att mord på kvinnor är överrepresenterade i svensk media:

Detta år kan vi även se att mer än hälften av artiklarna nämner kvinnliga brottsoffer, vilken är en kraftig överrepresentation jämfört med den faktiska brottsstatistiken där manliga dödsoffer är mer än dubbelt så vanliga som kvinnliga. Denna överrepresentation, om än mindre uttalad, finns också i materialet som helhet där kvinnliga offer nämns i nästan lika hög utsträckning som män nämns (kvinnliga offer nämns i mer än var tredje artikel). Detta kan tolkas på två sätt – antingen skriver pressen mer om de fall där kvinnor finns med bland offren, eller så nämner man oftare kvinnliga brottsoffer i de fall där de förekommer än vad man gör med män.

Även forskningen visar alltså att Kajsa Ekis Ekman faktiskt är ute och cyklar. Det visar sig att hon har totalt grundläggande fel. De verkliga förhållandena är de omvända mot vad hon påstår. Mord på kvinnor är överrepresenterade i media och de inblandade namnges oftare än vid andra mord. Skjutvapenvåld i kriminella kretsar är också överrepresenterat i media i förhållande till dess andel av brotten enligt den forskning som finns, vilket är i linje med vad jag själv kunnat konstatera.

I all brottslighet är männen dom dominerar totalt, både bland offer och förövare. 70-80% av offren för dödligt våld i Sverige är män. Mer än 90% av förövarna är män. Men 2018 ökade antalet mördade kvinnor ganska rejält. Det betyder dock inte att dödliga våldet mot kvinnor faktiskt ökar eller ökat över tid.

Antalet kvinnor som dödades av män de haft eller hade en parrelation med var 22 stycken under 2018. Det var 12 stycken fler än året innan. Mer än en fördubbling alltså. Otvivelaktigt en ökning. Men tyder den ökningen på att våldet mot kvinnor i parrelationer verkligen ökat? Inte alls. 2017 kan ha varit ett extremt år med väldigt få fall och 2018 kan ha varit ett extremt år med väldigt många fall. Några äldre siffror att jämföra med finns inte. Därför går det inte att entydigt hävda att våldet mot kvinnor i parrelationer har ökat. Kajsa Ekis Ekmans tal om om en mordepidemi riktad mot kvinnor saknar faktiskt fog. Det är helt enkelt inte sant. Hon borde ha läst på bättre.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!