Mässling dödar fler än ebola i Kongo

Ebolaepidemin i Kongo har fått stor uppmärksamhet i media.1 900 personer har dött. Dödligheten är hög bland de som smittas. Under samma tid har mässlingen tagit 2 800 liv. Mässling är en av världen farligaste sjukdomar. Dödligheten är dock inte lika hög bland de som smittas som ebola. Mot bägge sjukdomarna finns det fungerande vaccin. Framförallt dödar den barn som är undernärda:

Mässling gör barn extra känsliga mot andra sjukdomar, till exempel akut undernäring eller luftvägssjukdomar. Dessutom är malaria vanligt i regionen. Att sjukvården är så svåråtkomlig för folk på landsbygden gör att många kommer sent eller inte alls till sjukhuset. I många av de mindre byarna i provinsen Haut-Lomami är dödstalen bland barn under fem år extremt höga, enligt lokalbefolkningen.

En välnärd person överlever i allmänhet. Det är med andra ord en sjukdom som är farlig i fattiga länder som Kongo, men inte så farlig i rikare länder.

Den stor uppmärksamheten kring ebolaepidemin har gjort att de som arbetar med att bekämpa den omfattande mässlingsepidemin som just nu härjar i Kongo har svårt att få fram pengar och andra resurser som behövs.Till ebolabekämpningen strömmar det däremot in miljarder. När det gäller ebola finns det redan för mycket pengar. Problemen där är andra. Nämligen en skeptisk befolkning som är skeptisk till hjälporganisationer som Läkare utan gränser vilka bara dyker upp när det handlar om ebola men inte när det gäller andra större problem. Deras stora problem är nämligen inte ebola utan malaria, smutsigt vatten och krig:

Ett av de största problemen i detta utbrott är bristen på förtroende hos lokalbefolkningen. Utbrottet sker i ett område som har varit hemsökt av konflikt och massakrer på civila i flera år. Jag frågade en gång en av våra lokalt anställda varför det fanns så mycket ilska mot ebolainsatserna. Hon svarade:

– Min man dog i en massaker i Beni. Då var allt jag ville att en organisation skulle komma och skydda oss från dödandet. Men ingen internationell organisation kom. Tre av mina barn har dött av malaria, men ingen internationell organisation har någonsin kommit hit. De har inte hjälpt oss med tillgång till sjukvård eller rent vatten. Men nu när ebola finns här, då finns även alla organisationer det. För ebola ger dem pengar. Om ni brydde er om oss så skulle ni fråga oss om vad vi prioriterar. Min prioritet är säkerhet och att se till att mina barn inte dör av diarré eller malaria. Min prioritet är inte ebola. Det är din prioritet.

 

Advertisements