Kvinnomord är överrepresenterade i svensk massmedia

Medias rapportering om mord överrensstämmer inte med verkligheten. Det är helt klart. Men det är faktiskt omvänt mot vad Kajsa Ekis Ekman i ETC tror. Om det handlar om mord av kvinnor nämns de oftare i media än vad som motsvarar deras andel av morden. Kajsa Ekis Ekman har alltså helt fel när hon påstår att mediebevakningen av kvinnomord gör att dessa mord omnämns mindre i media än mord på män.

Det finns få undersökningar av detta men de som finns är mycket klara med att mord på kvinnor är överrepresenterade i media:

Vi kan vidare konstatera att vissa typer av brott och brottsoffer är klart överrepresenterade i mediernas bild av det dödliga våldet i Sverige, jämfört med den faktiska statistiken på området – detta gäller inte minst brott riktade mot barn och kvinnor.

[…]

Vad skiljer då år 2009 från de övriga åren i vår analys? Vi kan se att det var en större andel skriverier om mer spektakulära dåd detta år, vilket bland annat syns i en hög andel namngivna dåd – som exempelvis Sturebymordet då en 15-årig flicka dödades, samt mordet på Linda Chen, som försvann en vecka innan sitt bröllop. Detta år kan vi även se att mer än hälften av artiklarna nämner kvinnliga brottsoffer, vilken är en kraftig överrepresentation jämfört med den faktiska brottsstatistiken där manliga dödsoffer är mer än dubbelt så vanliga som kvinnliga.

Denna överrepresentation, om än mindre uttalad, finns också i materialet som helhet där kvinnliga offer nämns i nästan lika hög utsträckning som män nämns (kvinnliga offer nämns i mer än var tredje artikel). Detta kan tolkas på två sätt – antingen skriver pressen mer om de fall där kvinnor finns med bland offren, eller så nämner man oftare kvinnliga brottsoffer i de fall där de förekommer än vad man gör med män.

Oavsett hur materialet ska tolkas så är mord på kvinnor överrepresenterade i materialet och när kvinnor är offer nämns de oftare än när offren är män. Kajsa Ekis Ekman har med andra ord helt och totalt fel. Det är ett problem när ledande opinionsbildare på vänsterkanten sprider uppgifter om verkligheten som helt saknar fog. Detta då det ger en felaktig bild av verkligheten och resulterar i felaktiga politiska prioriteringar vilket på sikt kan få allvarliga följder. Vi i vänstern ska inte sprida falska nyheter och påhittade fakta på det sätt som Ekman gör. Det är totalt oseriöst.

Mord på kvinnor utgör i allmänhet mellan 20 och 30% av morden och över tid har andelen minskat. Det beror främst på att mord i gängmiljöer ökat i antal medan andra typer av mord minskat i antal. Mord i gängmiljöer drabbar i stort sett enbart män. Mord i gängmiljöer är också överrepresenterade liksom skjutvapenmord. De mord som får minst uppmärksamhet är de vanligaste morden, full man knivar ihjäl full man.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!