Lurade äldre på 10 miljoner – två döms till långa fängelsestraff

Två huvudmän dömdes i Attunda tingsrätt i Sollentuna den 31 juli för ett stort antal grova bedrägerier.Ytterligare 19 personer dömdes för penningtvättsbrott, då de har agerat som så kallade penningmålvakter. Total åtalades 26 personer. Det för ett hundratal bedrägerier riktade mot äldre under en brottsperiod av två månader hösten 2018:

Linda H Staaf, som är chef för polisens särskilda satsning mot så kallade vishingbedrägerier, anser att åtalet visar att polisens arbete mot den här brottstypen har gett effekt.

”I mars kunde vi se att de anmälda brotten minskat med närmare 80 procent och även brottsvinsterna har gått ner kraftigt”, säger hon i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Merparten av de äldre som åtalet gäller bor i Stockholms innerstad och andra välbärgade områden runt om i Stockholm, men några bor i andra delar av landet.

Ärendena har utretts av polisregion Stockholm inom ramen för den särskilda händelsen Dimma, en nationell satsning mot telefonbedrägerier. Totalt utsattes 67 personer för bedrägerierna. Två personer åtalades för grovt bedrägeri. Fyra personer åtalades för medhjälp till de grova bedrägerierna. 21 personer åtalades för penningtvättsbrott. Sammanlagt bedöms bedragarna ha kommit över drygt 10 miljoner kronor.

En man dömdes för 58 fall av grovt bedrägeri och två fall av försök till grovt bedrägeri till fängelse i sex år. Han ska betala skadestånd på sammanlagt 5,6 miljoner kronor, i flera fall solidariskt med andra. Den andre mannen dömdes för 17 fall av grovt bedrägeri och två fall av försök till grovt bedrägeri. För denne uppgår det samlade straffvärdet till fängelse i fyra år, men då han senast i juni dömdes för grovt bedrägeri till fängelse i tre år har straffets längd i denna dom bestämts till två år. Han ska solidariskt med andra betala skadestånd på sammanlagt 1,9 miljoner kronor.

En av männen har ringt upp äldre personer och uppgett sig ringa från deras bank. De äldre har lurats att med bank-id eller bankdosa logga in på den egna internetbanken och ovetandes signera en överföring av pengar till andras konton. Pengarna, totalt omkring 10 miljoner kronor, har gått till penningtvättare som på olika sätt har omsatt pengarna.

Ett återkommande tillvägagångssätt i ärendena har varit att bedragaren har presenterat sig som Göran Andersson och uppgett sig ringa från någon av bankernas säkerhetsavdelningar. I många fall har det varit fråga om ett intensivt arbete från bedragarens sida. Under åtta dagar i början av brottsperioden har mannen ringt 974 olika telefonnummer, vilket är ungefär 121 samtal per dag.

Straffen för de 19 som dömdes för att  ha tvättat pengarna varierar från villkorlig dom till fängelse i 10 månader.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!