Bomben vid polishuset i Linköping

I ett förråd vid polisstationen på Garnisonsområdet i Linköping fanns en moped som beslagtagits då den rapporterats som stulen. Den stals redan den 26 maj. Polisen hittade och beslagtog mopeden något senare, exakt när är oklart men det bör ha varit innan den tidigare bombexplosionen i Linköping. Det gör att de två bomberna mycket väl kan misstänkas ha samband med varandra.

När mopeden skulle lämnas tillbaks till ägaren upptäcktes att mopeden såg ut att ha påverkats på ett sätt som såg misstänkt farligt ut. Mopeden med det misstänkta föremålet kontrollerades inom några minuter av polis som omedelbart larmade nationella bombskyddet.

Ett område på Garnisonsområdet i Linköping spärrades av redan vid 13-tiden. Nationella bombskyddet var snabbt på plats för att bedöma föremålet. I samband med bombskyddets arbete på platsen inträffade strax före midnatt en detonation. Bombskyddet hade tagit höjd för att detta kunde ske, det var också därför som evakueringen av delar av Garnisonsområdet skedde innan man började arbeta på platsen.

Förrådet förstördes av explosionen och ett antal fönster krossades men ingen person kom till skada.

– Jag förstår att både medarbetare och allmänhet kan känna oro vid en sådan här händelse. Det har varit ett mycket intensivt arbete och har varit särskilt utmanande att nå ut med information till alla som arbetar och bor i området. Föremålet visade sig vara skarpt och det var rätt beslut att evakuera. Vi kunde göra det på ett tryggt och säkert sätt tack vare alla medarbetares insatser, i god samverkan med kommun, region och övriga samverkanspartners, säger Christian Winkler, kommenderingschef, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Advertisements