Åtal för grova bedrägerier

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har i dag väckt åtal mot en person för grova bedrägerier. Åtalet gäller ett så kallat ”romansbedrägeri” med kopplingar till Uganda.

Brotten har begåtts under åren 2015 – 2016. Den åtalade, Suleiman SK Mbuga som är ugandisk medborgare, utlämnades till Sverige från Förenade Arabemiraten i februari 2019 och har varit häktad sedan dess. I ärendet är även Angella Vivienne (Vivian) Chebet åtalad, men den personen har lämnat landet och är häktad i sin frånvaro. Hon ska vara gripen i Uganda och förhandlingar om utlämning pågår sannolikt.

Målsäganden i det grova bedrägeriet, Sten Heinsoo, dömdes i december 2018 för trolöshet mot huvudman (grovt brott) till fyra års fängelse. Brottsligheten bestod i att han under 2015-2016 förde över cirka 48 miljoner kronor till sina egna bankkonton från enskilda firmor tillhörande delägarna i fastighetsbolaget Einar Mattsson AB. Den domen är överklagad i påföljdsdelen och väntar på prövning i Svea hovrätt.

Brottsligheten består i att Angella Vivienne (Vivian) Chebet haft en relation med Heinsoo och lurat honom genom att påstå att hon behövde hans ekonomiska stöd för att transportera guld från Uganda till Sverige. Hon har sedan lämnat oriktiga uppgifter om dels sin avsikt att låta transportera guld, dels uppkomna merkostnader i samband med guldtransporten. Under perioden 2015-2016 förde Sten Heinsoo över cirka 50 miljoner kr till konton i Uganda.

– Då brottsligheten har begåtts såväl i Sverige som i Uganda har det inneburit utmaningar när det gäller bevisinhämtning under utredningen. Tack vare det internationella rättsliga samarbetet har vi fått bevisning från Uganda som möjliggjort att åtal nu kan väckas mot den här personen, säger Mathias Lidberg, senior åklagare vid 2:a ekobrottskammaren i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Advertisements