Privatisering och avreglering gav fuskande vårdcentraler och vårdföretag

Privatisering och avreglering inom vårdsektorn har lett till en mängd nya brott. Fiffel och fusk i vårdföretag och bolag som tillhandahåller personliga assistenter har varit ständigt återkommande sen personlig assistans, hemtjänst och annat vårdarbete avreglerades och privatiserades. Ofta har brottshärvorna haft kopplingar till organiserad brottslighet. Eller så har det handlat om fiffel, fusk och skattesmiteri med dåligt vård och förvunna pengar som resultat.

Det senaste är ett fall i Västra Götaland där 13 av 29 undersökta vårdcentraler utfärdat falska diagnoser i syfte att skaffa sig större inkomster. Fusk har avslöjats i både offentligt ägda och privata vårdcentraler. Grunden till fusket, brotten och fifflet är att det blivit möjligt att fuska genom privatisering och den i sammanhanget nödvändiga avregleringen. Totalt finns det över 200 vårdcentraler i Västra Götaland. Oavsett om fusket skulle var lika vanligt bland resterande vårdcentraler (vilket det nog sannolikt inte är) eller inte handlar det om att vårdföretag stjäl mycket stora pengar från det offentliga.

Det är också känt att privatiseringen lett till sämre vård för fattiga, men bättre och dyrare vård för folk som egentligen inte behöver så mycket vård, dvs rika och välbeställda.

Med andra ord har privatiseringen inom vårdsektorn i stort varit negativ för samhället. Den har skapat ökad brottslighet och sämre vård för de som har det ekonomiskt sämst.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!