Fiffelpolitikern Emma Carlsson Löfdahl

I början av mars avslöjade Aftonbladet att den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl hade ägnat sig åt bostadsbedrägerier där skattebetalarna fått betalat notan. Efter avslöjandet lämnade hon riksdagsarbetet och blev politisk vilde, dvs inte längre medlem i Liberalerna eller med i deras riksdagsgrupp. Hon utreds också för misstänkt bedrägeri.

Hon slutade också arbeta i riksdagen men plockar fortfarande ut arvoden, totalt 400 000 kronor,  och ersättningar för resor i form av ett årskort för tåg (värde 84 000 kronor). Hon har formellt inte lämnat riksdagen, är inte sjukskriven och har inte tjänstledigt vilket skulle inneburit att hon förlorade ersättningen. Hon kommer bara inte riksdagen och tar samtidigt ut ersättning precis som hon gjorde det.

Om Löfdahl väljer att sitta kvar resten av mandatperioden kan hon enligt uppgifter i Aftonbladet plocka ut 9,9 miljoner i arvode och ersättningar. Hon är 48 år gammal och om hon hinner fylla 50 före hon lämnar riksdagen omfattas hon av en inkomstgaranti fram tills hon fyller 65. Inkomstgarantin ligger på runt 7 miljoner kronor.

Det är uppenbart något som är fel när en politiker som inte arbetar ändå kan få arvoden och ersättningar. Något liknande finns i övrigt bara bland sparkade chefer och tjänstemän. Som ersättning för att de misskött sitt jobb brukar de många miljoner i ersättning när de får sparken.

Riksdagens talman Andreas Norlén har försökt få Löfdahl att ta tjänstledigt istället men hon har vägrat. Löfdahl vägrar också att svara på frågor från media enligt Aftonbladet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!