Hashem Ali Khan inte längre misstänkt för vapenbrott

Hashem Ali Khan, en man som är 62 åt gammal och betraktas som överhuvud i familjen Ali Khan häktades i juni som misstänkt för vapenbrott. Han satt häktad i 25 dagar varefter han släpptes då en son anmälde sig som skyldig till brottet. Den yngre mannen är fortfarande häktad i väntan på åtal.

Förfarandet är vanligt i släkten Ali Khan. Yngre människor anmäler sig frivilligt som skyldiga om de anser att fel person gripits. Släkten och familjen bestämmer helt enkelt vem som ska ta straffet utifrån deras intressen. De åsidosätter i praktiken lagen och anser sig själva ha rätten att bestämma vem som ska straffas för ett brott. Det hela har väldigt mycket lite med ett modernt samhälle, individuellt ansvar, modernt rättsväsen och rättvisa att göra. Vem som i verkligheten är skyldig fortsätter i allmänhet att vara oklart. Kanske är Hashem Ali Kahn oskyldig i detta fall. Men är den son som anmält sig själv verkligen den skyldige? Det är ingen som egentligen vet nåt om det förutom släkten själva.

Nu begär Hashem Ali Khan ett stort skadestånd. Det kommer han förstås inte att få. Ett stort skadestånd alltså. Men kanske får han något. Stora skadestånd är mycket ovanligt i Sverige och bara sådana som suttit felaktigt i fängelse under många år kan ibland få miljonbelopp.

Läs mer:

Advertisements