Vacciner räddar liv och vaccinationsmotståndare dödar

Vacciner mot barnsjukdomar som mässling, röda hund och påssjuka, polio, smittkoppor, difteri, stelkramp, kikhosta, tuberkulos, tbe, ebola, influensa med mera har räddat 100-tals miljoner människoliv och utrotat sjukdomar. Dessutom fortsätter de rädda liv, enligt WHO 2-3 miljoner liv varje år. Påssjuka kan orsaka sterilitet hos män och röda hund kan orsaka allvarliga fosterskador om gravid kvinnor insjuknar. Smittkoppor är helt utrotat på jorden och polio är numera nästan helt utrotad. De andra nämnd sjukdomarna är dödliga sjukdomar i mindre eller större grad.

Mässlingen är dock fortfarande en av världen dödligaste och farligaste sjukdomar, med 100 000-tals döda varje år. Mässlingen är exempelvis ett större problem i Kongo än ebola. En stor anledning till att polio ännu inte utrotats är vaccinationsmotstånd mot polio i Afghanistan och Pakistan, de enda länder där polio finns idag. Men även krigen i området har betydelse då det blir svårt att nå alla människor. Att mässlingen inte är utrotad beror också i stor utsträckning på helt ovetenskapligt, vidskepligt och oseriöst vaccinationsmotstånd, något som tidningen ETC har en artikelserie om denna vecka.

Faktum är att det inte finns några bevis för att vanliga vaccin är skadliga på något sätt. Ingen har fått autism av något vaccin, inte av MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund, inte av DTP-vaccinet mot difteri, kikhosta och stelkramp.

1998 genomförde en läkare som senare förlorade sin legitimation en studie som helt och hållet visade sig vara ett bedrägeri. Läkaren var Andrew Wakefield. Denne bedragare och lögnare är idag en messias i de, oftast högerextrema, kretsar som är motståndare till vaccinationer.

Sen 1998 har flera stora studier genomförts, baserade på hundratusentals barn. Ingen av dem har kunnat hitta någon koppling mellan MPR-vaccinet och autism. Redan 2002 visade en dansk studie på omkring en halv miljon barn att risken för autism var lika stor bland de barn som fått MPR-vaccinet som bland de som inte hade fått det. 2005 kunde japanska forskare konstatera samma sak. Senast i våras slog en ny dansk studie, den största någonsin, fast att det inte finns någon koppling mellan MPR-vaccinet och autism. Man följde upp 657?000 barn födda mellan 1999 och 2010, och kunde konstatera att autism var lika frekvent bland vaccinerade barn som bland ovaccinerade.

Wakefield var dock inte den första fuskaren, bedragaren och lögnaren på området. Redan 1973 gick en annan ansedd brittisk läkare ut och varnade för ett vaccin. Han hette John Wilson, och då handlade det om DTP-vaccinet, ett kombinationsvaccin mot kikhosta, difteri och stelkramp. Wilson påstod att han funnit bevis på att DTP-vaccinet kunde orsaka hjärnskador på små barn. Precis som i fallet Wakefield så baserades Wilsons studie på väldigt få barn. Senare visade det sig också att flera av dem var feldiagnosticerade, att funktionsnedsättningarna högst troligt var genetiska, och att vissa av dem aldrig ens hade fått DTP-vaccinet.

Vaccinationsmotståndarna ljuger och hittar på när de påstår att vaccin är farligt och vaccinationer farliga. I verkligheten är det vaccinationsmotståndarna som är farliga. Det är de som orsakar och bidrar till dödsfall i mässlingen och andra sjukdomar samt skadade barn och vuxna.

Läs mer:

PS. Vaccinationsmotståndarna påminner onekligen väldigt mycket om alla som ljuger om odlad lax och fiske.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!