Ingen enskild gen kan avgöra en individs sexuella läggning

Gener kan inte användas för att avgöra en individs sexuella läggning, visar ny internationell forskning. Endast fem, av hundratusentals möjliga, genvarianter finns oftare hos personer som haft samkönat sex. Detta tyder på att människans sexualitet påverkas av en komplex mix av genetiska och miljömässiga faktorer.

Tidigare forskning har visat att genetik spelar viss roll för vår sexuella läggning, men har inte kunnat identifiera vilka specifika gener som är inblandade. Den aktuella studien som är gjord på fler än 490 000 deltagare identifierade fem genvarianter som var vanligare hos de som haft samkönat sex.Två av genvarianterna återfanns hos både män och kvinnor medan två hittades enbart hos män och en enbart hos kvinnor. Detta tyder på att män och kvinnors sexuella preferens till viss del påverkas av olika genetiska signaler. Sammantaget hade genetisk variation begränsad effekt på sexuell preferens, mellan 8 till 25 procent, enligt studien.

Forskarna betonar att även om genetiska varianter har viss betydelse på gruppnivå kan inte genetik användas för att förutsäga en enskild individs sexuella preferens och att olika slags miljö- och sociokulturella faktorer också påverkar.

– Studien visar tydligt att det inte finns någon enskild så kallad ’gay gene’ utan att det, som för många komplexa mänskliga företeelser, istället handlar om många genetiska variationer som var och en har mycket svag effekt men som tillsammans kan påverka, säger Niklas Långström, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Människan har hundratusentals genvarianter och det är troligt att det finns ytterligare markörer för sexuell preferens än de som identifierats i den här studien. De fem genvarianterna sitter i kromosomområden som reglerar bland annat könshormoner och luktsinne som tidigare kopplats till sexuell attraktion.

Syftet med studien har varit att bredda kunskapen om människans sexualitet och underliggande biologi. Författarna understryker att resultaten ger starka belägg för sexuell mångfald och inte stödjer diskriminering baserad på sexuell preferens. Studien möjliggör inte heller några avgörande slutsatser om i vilken grad arv och miljö påverkar sexuell läggning. Undersökningen inkluderar inte heller några transpersoner av något slag och dessutom inte heller några intersexpersoner av något slag.

Studien som publiceras i tidskriften Science, grundar sig på DNA-data från Storbritanniens UK Biobank och det amerikanska företaget 23andMe. Upptäckterna kunde i huvudsak replikeras med hjälp av det svenska tvillingregistret vid Karolinska Institutet.

Finansiärer av studien är bl.a. Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, The Australian Research Council, Knut and Alice Wallenbergs Stiftelse, Vetenskapsrådet, FORTE, U.S. National Institutes of Health, National Science Foundation’s Graduate Research Fellowship Program, och The Netherlands Organisation for Health Research and Development.

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!