Att bli gågata är början på döden för Andra Långgatan

En människa vid namn Erik Ambring har tagit ett initiativ till att börja förstöra Andra Långgatan, en unik gata i Göteborg, sannolikt unik i hela Sverige. Det är en gata med pubar, porrklubbar, billiga restauranger och krogar, andrahandsbutiker, behandlingsinstitutioner och skolor. Den har ännu int blivit gentrifierad så som skett med Tredje Långgatan där mer strömlinjeformade restauranger och krogar me betydligt högre priser tagit över. En del i den senare utvecklingen är den delvisa förvandlingen av Tredje Långgatan till en gågata.

Andra Långgatan har än så länge lyckats håll emot en totalt gentrifiering. En stor anledning till det är porrklubbarna och porrbutikerna. Den typen av inrättningar, en klassisk yttring av ojämställdhet, är inget vi vill ha men det är dessa som delvis ser till att Andra Långgatan är vad den är och till stor del är det som ligger bakom att gentrifieringen av Andra Långgatan går så långsamt. Utan dem så blir Andra Långgatan bara en ny Tredje Långgatan, en ny Kungsportsavenyen, en ny Övre Husargatan. Det specifika med Andra Långgatan försvinner och upplöses. Att förvandla Andra Långgatan till en gågata kommer att bli inledningen till en snabb gentrifiering och att gatans unika värden försvinner.

Andra Långgatan har haft i stort sett samma struktur sen innan andra världskriget. Då en fattig judisk stadsdel med en synagoga och där folk i butikerna kunde köpa preventivmedel, antikviteter, livsmedel, kläder och en massa annat tjafs. Dessutom med mindre fabriker av olika slag, mekaniska verkstäder, bagerier, snickeriföretag osv. Senare en stadsdel med billiga bostäder, ett stort bageri, en bastuklubb, lokaler för vänsterorganisationer, porrklubbar, porrbutiker, svartklubbar, billiga restauranger etc. Även idag är grunderna i stadsdelen desamma. Bostäder, krogar, restauranger, butiker av olika slag, porrklubbar, porrbutiker, vänsterorganisationer, skolor med mera. Fabrikerna och verkstäderna är dock i huvudsak borta och de sista husen som påminner om den tiden ska rivas. Andra har byggts om till dyra restauranger.

Att förvandla Andra Långgatan till gågata är början på en snabb gentrifiering. Det är början på döden för gatan. De sunkiga porrklubbarna och de små butikerna kommer att flytta. Därefter flyttar de billiga krogarna för hyrorna går upp. Kvarvarande nästan orenoverade hus lyxrenoveras. Med gentrifieringen följer också att krogar, pubar och restauranger kommer tvingas stänga då folk som bor området kommer att klaga på oväsen. Den som vill bevara Andra Långgatans karaktär så länge och mycket som möjligt bör vara mot att förvandla gatan till en gågata.

Advertisements