Två ungdomsspelare avstängda för matchfixning

Riksidrottsnämnden (RIN) har stängt av två unga fotbollsspelare, idag 19 och 20 år gamla, i 20 månader på grund av brott mot matchfixningsreglementet. Avstängningen omfattar träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag inom samtliga idrotter.

– Ärendet gäller att två spelare i Syrianska FC:s U19-lag ska ha avsiktligen underpresterat i minst en match. Riksidrottsnämnden gör bedömningen att det är klart sannolikt att de båda spelarna medverkat till manipulation av en match i serien under säsongen 2017, säger Bo Bengtsson, vice ordförande Riksidrottsnämnden, i ett pressmeddelande.

De två unga männen, då 17 och 18 år gamla, var tidigare aktiva i Syrianska FC:s U19-lag och anmäldes av sin dåvarande tränare. Matchfixningen ska ha skett under 2017. Tränaren hade spelat in ett samtal mellan de två som kunde tolkas som ett erkännande. Klubben sparkade tränaren vilket förefaller märkligt då det var ungdomarna som var misstänkta för oegentligheter.

Åklagare vid Riksenheten mot korruption åtalade de båda tonåringarna för mutbrott. De fälldes i Södertälje tingsrätt men domen överklagades och de friades i hovrätten.De båda spelarna, 19 respektive 20 år gamla, friades också av Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd.Trots att de friades i hovrätten och i disciplinnämnden stängs de alltså nu ändå av från spel fram till maj 2021 enligt beslut i RIN. Vilket inte är helt orimligt. Även om inget brott i kriminell mening begåtts kan det ju vara ett brott mot interna regler för sporten.

De båda spelarna stängs av enligt matchfixningreglementet, som är idrottens eget regelverk mot matchfixning. Förseelserna leder normalt till cirka tre års avstängning. Avstängningstiden har dock satts ned något eftersom ärendet dragit ut på tiden och att de anmälda varit avstängda under utredningen av ärendet. RIN har också beaktat att en av spelarna var under 18 år när förseelsen begicks. Enligt den äldre spelarens advokat har han klient slutat med fotbollen och det hela får därför inte så stora konsekvenser för honom:

Advokat George Yanko, som försvarade den äldre spelaren, är kritisk till domen.

– Det är beklagligt. Man tycker att det borde vara samma höga beviskrav hos nämnden som hos domstolen, säger Yanko, som samtidigt påpekar att det var en snävare process i hovrätten och att RIN hade andra anklagelser att ta ställning till.

Yanko berättar att hans klient slutat med fotbollen.

– Men det är klart att för den andre spelaren får domen stora konsekvenser eftersom han har stora ambitioner med sin fotboll, säger han.

Svenska fotbollförbundet har tidigare stängt av en annan spelare från Syrianskas ungdomsverksamhet för brott mot matchfixningsreglerna. Det hela illustrerar tydligt det faktum att de allra flesta matchfixningsmisstankar finns mot klubbar som startats och drivs av folk i den arameiska/syrianska/assyriska miljön i Sverige.

Advertisements