Inget krisläge när det gäller gängkriminaliteten

Det är dumheter att påstå att våldet i Sverige ökat. Det har det nämligen inte vilket Andreas Magnusson i Magasinet Paragraf förtjänstfullt skrivit om:

Malmöpolisen presenterade nyligen siffror som visar att skjutningarna i staden har blivit färre. 2019 har hittills varit betydligt lugnare än 2018 och 2017. De insatser man har gjort för att komma åt den organiserade brottsligheten har haft effekt.

BRÅ:s siffror visar att antalet misshandelsfall har minskat rejält i Sverige under den senaste tioårsperioden. 2008 hade vi fler anmälda misshandelsfall än vad vi hade 2018 trots att vi är nästan en miljon fler invånare i landet.

Det dödliga våldet var högre under 1970-, 80- och 90-talen än vad det är idag. Trots ett betydligt lägre invånartal var det fler fall av dödligt våld på den tiden.

Det finns således inget faktastöd för att påstå att det är extremt våldsamt i landet just nu och att vi är på väg mot en katastrof.

Skjutvapen har dock blivit vanligare sen 1990-talet och antalet dödsfall på grund av skjutvapen också. Antalet fall av dödligt våld totalt har däremot minskat över tid.

I Göteborg har det dock inte skett någon egentlig ökning av skjutvapenvåldet alls. Inte om vi ser på antalet dödade på grund av skjutvapenvåld. År 2000 sköts 9 personer ihjäl, år 2006 8 personer, år 2009 8 personer, år 2013 9 personer. 2015 sköts 7 personer ihjäl men samma år dödades också 5 personer genom sprängningar (2 st). Så totalt 12 personer dödades i gängvåld det året. De åren är toppåren under de senaste två decennierna. Efter 2013 har antalet som dödats med skjutvapen minskat och efter 2015 har antalet dödade i gängvåld minskat.

Antalet skjutningar har också minskat i Stockholm de senaste åren medan de ökat i småstäder.

Gängvåldet är inte värre idag än för 10 eller 5 år sen. I Göteborg är det inte värre än för 20 år sen. Det totala våldet är däremot betydligt mindre. Nåt krisläge finns helt enkelt inte. Politiker och media hittar på, de ljuger och fantiserar.

 

Advertisements