Slumvärden i Åmål och Borås

I Åmål finns det några hus som kallas för Järnvägshusen. En gång i tiden var det bostäder för människor som arbetade på SJ. Sen en längre tid tillbaka ägs husen av bolaget I&M Fastighet AB (inte L & M som det står i Expressen). Detta företag ägs av Ida Radjaian Blomberg och Zohreh (Mina) Shayesteh med hälften var. Fastigheterna har vanskötts sen de tog över ägandet:

Järnvägshusen byggdes för drygt 80 år sedan som personalbostäder till anställda på SJ. En gång i tiden var det status att bo här, men idag är husen i så dåligt skick att de snart knappt är värda att renovera. I flera år har Hyresgästföreningen klassat hyresvärden som en av landets värsta.

– Ett sorgebarn för kommunen, säger 1:e miljö- och hälsoskyddsinspektör i Åmål, Kent Gustawsson som har varit inkopplad i flera ärenden som rört de fem hyreshusen.

De ligger idylliskt, mitt i ett stort villaområde nära Åmåls centrum.

Husen i Åmål har trasiga fönster, gol och badrum saknas i vissa lägenheterna, tvättstugan är trasig och igenbommad,och utomhus är det förfallet och skräpigt. Något underhåll på fastigheterna verkar enligt en artikel i Expressen inte existera.

Det mesta tyder på att de två formella ägarna i I & M Fastighet AB i verkligheten agerar som bulvaner för Ida Radjaian Blombergs far Mohammed Radjaian som också är den som representerar företaget utåt och gentemot hyresgästerna. Detta utan att vara ägare och utan att ha någon formell position i företaget. Mohammed Radjaian själv äger också fastigheter i Borås. Läget där är detsamma som i Åmål:

Mohammed säger också att han inte är hemma utan i Borås där både han och hans hustru privat äger hyresfastigheter.  Enligt Hyresgästföreningen har även dessa fastigheter vanskötts under flera år. Det har liksom i Åmål handlat om vattenskador, mögel, skräpiga gårdar, dålig ventilation och problem med brandsäkerheten.

En jurist på Hyresgästföreningen, Benny Nyström, sa till Sveriges Radio redan för sex år sedan så här om Mohammed Radjaians fastighetsskötsel i Borås:

– Han är ju inte unik som fastighetsägare i det avseendet att han är svår att få tag i och att han inte sköter sitt underhåll. Men han är väl på gränsen till unikt dålig. Kan man säga.

De två ägarna av I & M Fastighet AB och Mohammed Radjaian bor själva i stora villor i Hovås, Fredriksdal och Askim i Göteborg. Ida Radjaian Blomberg bor i Hovås tillsammans med sin man i ett stort hus med pool och hennes far Mohammed Radjaian bor i ett annat stort hus i Askim, också det försett med pool. Han har flera stora dyra bilar.

Ida Radjaian Blomberg sitter också i styrelsen för bolaget Hudkliniken på Första Långgatan AB tillsmmans med Zohreh (Mina) Shayesteh och hennes man Seyed Ali Hajimirsadeghi och en man med namnet Imre Harhai. Det bolaget ingår i en koncern där moderbolaget heter Göta Medic AB och ett annat dotterbolag heter Hagakliniken AB. Ägare av Göta Medic är Zohreh (Mina) Shayesteh och hennes man Seyed Ali Hajimirsadegh.

Advertisements