Hur allvarligt är klimathotet?

Vid ett extrainsatt seminarium om klimatet på bokmässan drabbar två meteorologer med mycket olika uppfattningar om hur man ska värdera utvecklingen av jordens klimat samman.

I ena hörnan återfinns klimatforskaren Lennart Bengtsson, aktuell med boken Vad händer med klimatet? (Karneval). Han menar att uppvärmningen förvisso kan få allvarliga konsekvenser men att vi har god tid på oss att vidta åtgärder som kan hejda den.

I andra hörnan hittar vi meteorologen EU-parlamentarikern Pär Holmgren, aktuell med boken Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till (Ordfront). Han menar å andra sidan att vi måste vidta snabba och drastiska åtgärder. Annars kan det vara för sent.

Samtalet mellan båda dessa hedersdoktorer i meteorologi vid Uppsala universitet leds av journalisten Sharon Jama.

Tyvärr behövs seminariekort för att kunna lyssna. Något sådant har jag inte tillgång till så jag har själv ingen möjlighet att vara åhörare till de två kombattanterna.

Advertisements