15 000 klimatdemonstranter i Göteborg trots ösregn

Det regnade hela fredagsförmiddagen i Göteborg. Det tilltog kraftigt när folk började samlas för demonstrationen som skulle strata klockan 15:00 från Bältespännarparken, ett osedvanligt dåligt ställe att samlas på. Det ledde också till att demonstrationsvägen blev för kort med extrema störningar för kollektivtrafiken som resultat. Men med tanke på regnet så kanske det ändå var bar med en kort demonstrationsväg. Men vi kund vara glada för att det trots allt inte blåste så det vara möjligt att använda paraplyer.

De flesta medier uppger 10 000 demonstranter i Göteborg trots det ihållande regnet. Det är en mycket bra siffra med tanke på omständigheterna. Men troligen var vi betydligt fler. Min uppfattning är att vi var kring 15 000 personer, ungefär hälften pensionärer och vuxna med fria yrken samt hälften ungdomar. Det var kul och häftigt. Mycket trevlig stämning. Ungefär klockan 17:00 när alla kommit fram till Gustaf Adolfs Torg så slutade det regna. Mötet på torget kunde därför starta och fortsätta under bra väderförhållanden och var enligt uppgifter mycket bra. Jag själv lämnade platsen och gick hem. Trött och lite blöt trots mina regnkläder.

I Stockholm uppges i vissa medier att det var omkring 60 000 personer. Av bilder att döma tor jag att den siffran är en överdrift, men oavsett det var det en mycket stor och mäktig demonstration. En av de största i Stockholm i modern tid.

Advertisements